Gazete Vatan Logo

Melisa Otu Nedir? Melisa Otu Faydaları Nelerdir?

Melisa otsu ve her şeyden önce aromatik bir bitkidir. Çünkü bu bitki yapraklarını buruşturarak limona çok yakın bir koku yaymaktadır. Beyaz ve az çok küçük çiçekleri olan bu bitki, lamiaceae familyasının bir parçası olmaktadır. Aynı zamanda birçok hastalığa faydalı özellikleri olan şifalı bir bitkidir. Aynı zamanda iyi bir fiziksel ve zihinsel uyarıcıdır. Bu nedenle, zor sindirim, sinir krizi durumlarında, hafızayı canlandırmak ve duygusallık ve melankoliye karşı savaşmak için kullanılır.

Melisa Otu Nedir? Melisa Otu Faydaları Nelerdir?

Melisa Otu Nedir?

Melisa otunun Nane yapraklarını andıran yeşil renkli, tırtıklı ve kabartmalı küçük oval yaprakları vardır. Yaz aylarında küçük beyaz veya pembe çiçekler açar. Melisa bitkisi, inanılmaz bir antioksidan kaynağıdır ve magnezyum, kalsiyum ve A vitamini içerir.

Aynı zamanda C vitamini ve doğal elementler (timol, limonen, sitral) ve diğer birçok önemli bileşeni içerir. Bütün bu olağanüstü bileşenleri ile sağlığa mucizevi bir şekilde fayda sağlaması da şaşırtıcı değildir.

Çok çeşitli sağlığa faydalı bileşenlerle donatılmış olan melisa, vücudun karşılaştığı çeşitli rahatsızlıklara olumlu olarak etki edebilir. Melisa yaprakları genç ve taze, yani çiçeklenme döneminde, Temmuz ve Eylül ayları arasında kullanılmalıdır. Daha sonra kokuları tatsız hale gelmektedir. 

Melisa Otu Faydaları Nelerdir?

Rahatlatıcı ve hassas bir şekilde sakinleştirici faydaları olan bu bitki, aynı zamanda uykusuzluğa neden olan kaygı ve strese karşı da savaşır. Sonuç olarak, uyumakta zorluk çeken insanlara dinlendirici bir uyku sağlamak için de mükemmeldir. Bu bitkiyi bu kadar popüler yapan da bu özelliği olmaktadır. Uyku konusundaki popülerliğinin yanında melisa, sindirim için yardımcı bir bitki olarak da bilinir.

Haberin Devamı

Antispazmodik özellikleri sayesinde, sinir spazmları, mide ve kolon spazmları, gaz ve sindirimi bozan her şeyi rahatlatmaktadır. Melisa, kalbin normal çalışmasına yardımcı olmak için kan dolaşımını teşvik ederken kalp atışlarını düzenlediği için kalbin gerçek bir dostu olarak kabul edilir. Tüm bunların sonucunda da stres durumlarını da azaltır ve sinir sistemi bozukluklarını giderir.

Melisa Otu Kullanımı

Melisa otu etkilerinden faydalanmak için; bitki çayı gibi çeşitli şekillerde tüketmek mümkündür. Bu yöntem ile yapmanız gereken tek şey bir bardak sıcak su alıp bir kaşık kuru melisa yaprağını en fazla 10 dakika yumuşatmak ve günde en fazla üç kez tüketmek. Serinletici bir içecek arıyorsanız, bu iç limonata sizi tamamen tatmin etmelidir.

Melisa harika özelliklere ve faydalara sahiptir, ancak diğer tüm bitkiler gibi, çok yüksek bir doz kullanmak şüphesiz rahatsız edici etkilere yol açabilir. Ayrıca bilinen ve bilimsel çalışmalarla aydınlatılan herhangi bir yan etkisi yoktur.

Haberin Devamı

Fakat çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda kullanılmaması tercih edilir. Ayrıca uykusuzluk ya da sakinleştirici tedavisi görüyorsanız tüketmekten kaçının. Melisa, tiroid bozukluklarını tedavi eden ilaçların potansiyel bir inhibitörü olabilir. Alkolün etkisini artırabilir, bu nedenle de melisa ve alkolü karıştırmamaya dikkat edin.