Gazete Vatan Logo

Melatonin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Melatonin Barındıran Gıdalar Listesi...

Melatonin, biyoritim düzenleyici bir hormon olarak bilinmektedir. Genel olarak ise geceleri epifiz bezi tarafından salgılanmakta olan bir hormondur. Melatonin insan vücudunda doğal olarak bulunan bir hormondur. Vücutta uyku ve uyanıklık döngüsünü düzenleyici bir etkiye sahiptir. Melatonin, beynin hemen alt kısmında bulunan epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. 

Melatonin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Melatonin Barındıran Gıdalar Listesi...

Melatonin, hipofiz bezi tarafından salgılanan uyku ve uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormon olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesinde de oldukça etkili olduğu söylenebilir.

Melatonin vücutta doğal olarak üretilen bir hormon olduğu gibi ilaç veya takviye olarak da alınması mümkün olmaktadır. Aynı zamanda çeşitli gıdalarda da melatonin bulunduğu bilinmektedir. İlaç şeklinde kullanılabilen melatonin laboratuvar ortamında sentetik bir şekilde üretilmektedir. 

Beslenme düzeni içerisinde yer alan birçok gıdanın melatonin yönünden zengin olduğu bilinmektedir. Özellikle melatonin içeren besinler; beyaz pirinç, vişne, nar, muz, yulaf, yumurta, süt ürünleri, keten tohumu, zeytin, somon ve sardalya balığı, ay çekirdeği, kuşkonmaz, Antep fıstığı, domates, tatlı patates, ceviz ve badem olarak ifade edilebilir. İçeriğinde melatonin bulunan besinleri sofralarınızda düzenli bir şekilde bulundurmanız sağlık açısından büyük bit önem taşımaktadır.

Mutfakta bulunan çeşitli baharatların içeriğinde de melatonin bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Zerdeçal, hardal tohumu, kişniş tohumu, kakule, haşhaş ve zencefil gibi baharatların içeriğinde de melatonin yer almaktadır.

Haberin Devamı

İçerisinde melatonin bulunan besinlerin uyumadan hemen önce fazla miktarlarda tüketilmemesi gerektiği tavsiye edilebilir. Beyinde bulunan oreksin isimli maddenin de açlık ve uyku gibi zihinsel aktivitelerin düzenlenmesinde önemli olduğu bilinmektedir.

En Çok Melatonin Barındıran Gıdalar Listesi

Melatonin vücutta doğal olarak salgılanmaktadır. Ancak vücutta yeterli miktarda melatonin salgılanması için karanlık bir ortamda uyumak gerekmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı karanlıkta uyuyamayan kişilerin ise dışarıdan takviye olarak melatonin alması sağlık açısından tavsiye edilmektedir. 

Kızılcık: İçeriğinde yüksek oranda melatonin bulunduğu bilinen besinlerden birisi de kızılcık olarak bilinmektedir. 

Vişne: Sevilerek tüketilen meyvelerden birisi olan vişne de yüksek bir melatonin deposudur. 

Papatya: Genel olarak sakinleştirici etkisiyle bilinmekte olan papatya çayının tüketilmesi halinde vücuda gerekli melatonin salgılanması mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

Anason: Yüksek oranda melatonin içeren gıdalardan birisi de anason olarak bilinmektedir. 

Ceviz: Sağlığa birçok faydası bulunan ceviz aynı zamanda melatonin bakımından da zengindir.

Badem: Kuruyemişlerin içerisinde en fazla melatonin içeren besinlerden birisi de badem olarak ifade edilebilir.

Fındık: İçerdiği melatonin nedeniyle tüketilmesi tercih edilen besinler arasında fındıkta yer almaktadır. Vücuttaki melatonin eksikliğinin karşılanması için fındık tüketilmesi de tercih edilmektedir.