Gazete Vatan Logo

McDonald's çocuk menüsünü değiştiriyor!

ABD’de yaşları 2 ile 19 arasında değişen çocuklar arasında obezite oranının 17’ye yükselmesi sonrasında alevlenen çocuk şişmanlığı konusundaki tartışmalar, sağlıklı yaşam savunucularının zaferiyle sonuçlandı. 12.5 milyon obez çocuğun büyük çoğunluğunun aşırı kalori almasından sorumlu tutulan Amerikan fast food devi McDonald’s, First Lady Michelle Obama’nın öncülük ettiği kampanyaya boyun eğdi. Şirket, kârının yüzde 40’ını elde ettiği çocuk menülerini (Happy Meal) değiştirerek daha sağlıklı hale getirme kararı aldığını duyurdu. 5 yaşındaki bir çocuğun günlük kalori ihtiyacı 1200 kaloriyken, McDonald’sda çocuk menüsünü hamburger ve kolayla tüketen bir çocuk 700 kaloriyi tek bir öğünde alıyordu. Şirket, yeni uygulamasıyla menüdeki patates kızartması oranını yüzde 60 dolayında azalttı, menüye tercihe göre meyve (elma, ananas, kuru üzüm vs.) ya da sebze (havuç vs.) ekledi. Böylece menünün toplam kalorisinde yüzde 20’lik azalma sağlandı.

Patates niye çıkmadı?

McDonald’sdan yapılan açıklamada alınan bu kararla Amerikan çocuklarının yılda 49 milyar kalori daha az alacakları duyuruldu. Karar, Beyaz Saray tarafından büyük övgüyle karşılandı. First Lady Michelle Obama, yaptığı yazılı açıklamada, “McDonald’s çocuk menülerindeki değişiklikle ileriye yönelik bir adım daha attı. Amerikan halkını daha sağlıklı hale getirmek için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Bu son karar da çocuk obezitesinin önüne geçmek için önemli bir adım. Önümüzdeki yıllarda da benzer adımları bekliyorum” dedi. McDonald’sın yeni çocuk menüsü 2012 Nisan’ına kadar ABD’deki 14 bin restoranda aşama aşama uygulanacak. Patates kızartmasının neden tamamen kaldırılmadığına yönelik eleştirilere ise ABD McDonald ’s genel müdürü Jan Fields, McDonald’s’a gelen insanların kendi tercihlerini yapmak istediğini ve çocuk menüsünde patates kızartması olmasının onları isteği olduğunu, patates kızartmasız menünün müşterileri için büyük hayal kırıklığı olduğunu belirterek yanıt verdi.

‘Oyuncaklar kaldırılsın’

McDonald’sın başını çektiği fast food firmalarının çocuk menülerinin yanında verdiği oyuncaklar da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl San Francisco ve Santa Clara’da, çocuk menülerindeki oyuncaklar, beslenme ile ilgili kriterlere uymadığı gerekçesiyle yasaklanmış ve McDonald’sın oyuncak dağıtması yasaklanmıştı. Şimdi New York’ta da benzer bir karar alınması için çalışma başlatıldı. Karar çıkarsa ABD’de obezite oranının giderek yükseldiği yerlerin başına gelen New York’ta da çocuk menüleriyle oyuncak dağıtılmasının önüne geçilecek. Geçtiğimiz aylarda ABD’deki 550 sağlık uzmanı, McDonald’sın çocuk menüleriyle oyuncak dağıtmaya son vermesi ve simge olarak palyaço kullanmaması çağrısı yapan bir bildiri yayınlamıştı.

‘Çocuk menüleri tamamen kalkmalı’

Prof.Dr.Ahmet Aydın (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Başkanı)


“Amerika’daki bu uygulamayı samimi bulmuyorum. Patates kızartması belki de dünyanın en zararlı yiyeceğidir. Yalnızca hamburger köftesi değil patatese de ketçap döküp beyaz ekmeğin içine koyuyorlar. Bu yiyecekler yüksek oranda şeker içerdiği için çok zararlı. Daha kötüsü çocuklar bu yiyeceklere alıştıkları için evdeki sebze yemeklerini yemiyorlar. Menülerin yanında verilen kola ve gazlı meyve suları aşırı şekilde tüketiliyor. Bunlar da bağımlılık yapıyor. Küçük yaşta bu şekilde beslenen çocuklarda ileride kemik erimesi, kanser, astım, tansiyon ve diyabet hastalıkları ortaya çıkıyor.

Eski hali

- Hamburger, Cheeseburger ya da 3-6’lı Nuggets

- 35.5 cl. gazlı içecek, süt, çikolatalı süt, portakal ya da elma suyu.

- 68 gram patates kızartması.

- Kalori: 700 (Hamburger ile), 520 (Nuggets ile)

Yeni hali

- 21 gram patates kızartması

- Meyve ya da sebze

- Düşük yağlı süt

- Kalori: 560 (Hamburger ile), 410 (Nuggets ile)

Haberin Devamı