Gazete Vatan Logo

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı? Maymun çiçeği virüsü nasıl yayılır?

Koronavirüs salgının ardından dünyayı şimdi de maymun çiçeği virüsü korkusu sardı. Bilim insanları bulaşıcılığı ile ilgili uyarılar yaparken, gözler hastalığın ilk çıktığı yer olan Afrika’ya çevrildi. Son olarak ABD ve Avrupa'da görülen maymun çiçeği virüsünün, yayılması durumunda korkunç sonuçları olabileceği endişesi hakim. Gelen haberler pek çok kişiyi kaygılandırırken hastalık ile ilgili tüm bilgiler araştırılıyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı? Maymun çiçeği virüsü nasıl yayılır? İşte tüm detaylar…

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı? Maymun çiçeği virüsü nasıl yayılır?

Dünya henüz Koronavirüs salgınının etkilerini atlatamamışken, Afrika’dan ABD ve Avrupa’ya yayılan maymun çiçeği virüsü tedirgin etmeye devam ediyor. Yayılması durumunda kötü sonuçlara neden olabileceğinin üzerinde duran hükümetler, hafife alınmaması çağrısında bulunurken, gözler Afrikalı bilim insanlarına çevrildi. Maymun çiçeği virüsü için aşı geliştirme çalışmaları başlarken, yeni virüs ile ilgili Türkiye'deki son gelişmeler merak ediliyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı? Maymun çiçeği virüsü nasıl yayılır? İşte tüm detaylar…

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE VAR MI?

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye'de bugüne kadar Monkeypox (maymun çiçeği) vakası görülmediğini açıkladı.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Monkeypox, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalıktır. Ortopoksvirüs ailesine ait olan maymun çiçeği virüsünden kaynaklanır.

İnsan vakalarının çoğu, hastalığın endemik olduğu Orta ve Batı Afrika'da görülmüştür. Monkeypox, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla damlacık maruziyeti ile bulaşabilir. Hastalık genellikle kendi kendini sınırlar ve semptomlar genellikle 14 ila 21 gün içinde kendiliğinden düzelir.

Haberin Devamı

Monkeypox hastalığı ile ilgili gelişmeler Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol ve önleme Merkezi(ECDC) bildirimleri ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında diğer ülkelerin uluslararası odak noktaları ile bilgi alışverişinde bulunularak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemiştir."

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL YAYILIR?

Monkeypox virüsü insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşır, ancak insandan insana bulaşma da gerçekleşebilir.

Monkeypox virüsü bir kişiden diğerine lezyonlar , vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.

Haberin Devamı