Gazete Vatan Logo

Mantarın mucizevi faydaları!

Yaklaşık 100 gram mantar; bir yetişkinin günlük selenyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 32’sini, bakır ihtiyacının yüzde 20’sini, potasyum ihtiyacının yüzde 10’unu ve protein ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılıyor.

İçerdiği karbonhidrat-protein yapılı fito besin öğeleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmekte, artrit gibi hastalıklardan korunmada, kanser riskini azaltmakta ve kalp sağlığını korumakta yararlı olduğu düşünülüyor.

Mantarda bulunan selenyum ve bakır minerallerinin vücudumuzu toksinlerden temizleyen sistemler açısından önemli olduğu bilinmiyor. İçerdiği mineraller açısından mantarın antioksidan etkisi olduğu ve vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda, düzenli tüketilen mantarın vücuttaki antioksidan enzimleri uyardığı belirlendi.

Mantarın içerdiği CLA isimli bir yağ asidinin hormona bağlı meme kanseri ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğu biliniyor.

Maksimum fayda;

Mümkünse 3-4 günden fazla bekletmeyin. Rengi kararmaya başlayan mantarların, sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır.

Haberin Devamı

Mantar zehirlenmeleri ülkemizde eski yıllara nazaran az görülse de, hala bir sorundur. Kültür mantarı dışında mantar tüketmeyiniz. Özellikle benekli mantarların tüketilmemesi önerilmektedir.

Buzdolabında hava almayacak bir kapta saklamak, fitobesin öğesi kaybını azaltarak mantardan maksimum fayda sağlamanızı sağlar.

Kurutulmuş mantarları, dondurucu da 6 ay 1 sene arası muhafaza edebilirsiniz. Dondurucu da muhafaza edilmeyen mantarların bozulma süresi de kısa olacaktır.