Gazete Vatan Logo

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer? Kulak Çınlaması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Kulak çınlaması dışarıda olmayan seslerin duyulması şeklinde tanımlanmaktadır. Kulak çınlamasının hafif ya da yüksek şiddetli bir şekilde gerçekleşmesi mümkündür.

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer? Kulak Çınlaması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak çınlamasının nedeni bulunduktan sonra tedavi yönteminin belirlenmesi ve tedaviye başlanması mümkündür. Dış kulak yolundaki kire bağlı olarak kulak çınlaması olursa kulağın temizlenmesi ile kulak çınlamasının ortadan kalkması mümkündür. Eğer sebebi olmayan bir şekilde kulak çınlaması ortaya çıkmışsa genel tedavi yöntemleri kullanılır.

Sistemik nedenlerden kaynaklı bir kulak çınlaması varsa bu durumda cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Kulak çınlamasının geçmesi için iç kulağa giden kan basıncını artırmak da gerekebilir. Bunun için bir uzmana başvurmak önemlidir. Eğer uzun süreli olarak devam eden bir kulak çınlaması varsa mutlaka doktora gitmek gerekir. 

Kulak Çınlaması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Kulak çınlaması yüksek sese maruz kalmaktan kaçınarak, kahve ve kola gibi içeceklerden uzak durarak ya da tuzlu yiyeceklerden kaçınarak geçebilir. Eğer bir anda ortaya çıkan bir kulak çınlaması varsa bu genellikle kendi kendine geçer.

Kulak çınlamasına iyi gelen yöntemler arasında sigara tüketiminden kaçınmak, egzersiz yapmak ve kan basıncını kontrol altında tutmak vardır. Papatya çayı tüketerek ve sakin, sessiz bir ortamda durarak kulak çınlamasının zamanla geçmesini sağlayabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak çınlaması tıp dilinde tinnitus olarak da bilinen bir durumdur. Kişilerde psikolojik herhangi bir sorun olmamasına rağmen dışarıda olmayan frekanstaki seslerin duyulması olarak tanımlanabilir. Kişilerde kulak çınlamasının hafif veya yüksek şiddetli olarak gelişmesi mümkündür. Hafif şiddetli olan kulak çınlamaları genelde sessiz ortamda olur. Yüksek şiddetli kulak çınlaması ise her ortamda duyulabilmektedir. 

Neden Olur?

Kulak çınlamasının birden fazla etkene bağlı olarak ortaya çıkması mümkündür. Kulak çınlamasının kulaktan kaynaklı bir şekilde ortaya çıkabildiği gibi farklı rahatsızlıklar sonucu da ortaya çıkabildiği bilinir. Kulak çınlaması özellikle erişkin dönemde ortaya çıkan bir durumdur.

Nedenleri arasında yüksek tansiyon, kulak iltihapları, kulak zarının delinmesi, tıkaç kullanma, mesleki deformasyon, stres ta da kansızlık sayılabilir. Kulak çınlamasının nedenleri arasında beyin bölgesindeki tümörler, kulak kemiğindeki değişimler, meniere hastalığı ve travmalar da sayılabilir.

Haberin Devamı