Gazete Vatan Logo

Kreatin Nasıl Kullanılır? Kreatin Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Yüksek yoğunlukta egzersiz yapanların enerji sağlamasındaki en önemli yapılar içerisinde Kreatin gelmektedir. Başlıca enerji kaynağı olmakla beraber ATP açısından yüksek egzersizler ve ağır kaldırma konusunda enerji kazanmak amaçlı değerlendirilir. Özellikle Kreatin kullanmak ile beraber tek egzersiz üründen yapılacak antrenmanın daha da arttırılması sağlanmaktadır. Bu kapsamda kas onarımı ile beraber kas büyümesini önemli oranda desteklediğini ve tetiklediğini söylemek mümkün. Tabii doğru ve dengeli bir şekilde tüketmenin, kullanmanın büyük öneme sahip olduğunu da ifade etmek gerekir.

Kreatin Nasıl Kullanılır? Kreatin Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Kreatin Nasıl Kullanılır?

Daha çok ağır kaldırma ve egzersiz söz konusu olduğu zaman enerji elde etmek amaçlı kullanılan yapılar içerisinde Kreatin gelmektedir. Bu madde aynı zamanda kasları onarım ve geliştirme noktasında önemli potansiyel teşkil etmektedir. Kreatin kullanımının ideal zamanı ise genelde antrenman sonrasıdır. Bu sayede tüketilen Kreatin ile birlikte daha kolay bir şekilde kas hücreleri tarafından emilir.

Buna bağlı olarak ise kas büyümesi tetiklenir ve oldukça güçlü noktaya ulaşma şansı elde edilebilir. Antrenman yapılmadığı zamanlarda ise sadece karbonhidrat kaynaklı kahvaltı yapılırken, 2 ila 5 gram arasında Kreatin almak etkilidir. Bu şekilde dengeli kullanımı sonrası kas hücreleri üzerinden vücudun farklı noktalarındaki kasların gelişimine olanak verilebilir.

Kreatin Kullanırken Yapılması Gerekenler

Öncelikle kreatini egzersiz veya ağır kaldırma sırasında kullanmamak en önemli husustur. Bu durum için iki farklı yol olduğunu söylemek mümkün. Antrenmana yakın bir zaman ya da antrenman sonrasıdır. Böylece günü diğer saatlerine kıyasla alınan Kreatin çok daha etkili şekilde kas hücreleri tarafından emilir.

Haberin Devamı

Ancak antrenman yapılmadığı zamanlarda, o gün alınan herhangi bir öğün içerisinde Kreatin kullanmak genelde önerilir. Özellikle Kreatin kahvaltı gibi yüksek oranda karbonhidrat içeren önünde değerlendirmek önemlidir. Diğer yandan kişinin vücut kitle indeksi ile birlikte yapısına uygun olarak dengeli şekilde kreatin kullanmak büyük öneme sahiptir. Genelde ise 2 ile 5 gram arasında günlük olarak tüketim önerilir.

Kreatin Ne İşe Yarar?

Özellikle de yüksek yoğunluklu egzersizler ve ağır kaldırma esnasında enerji yüklemek amaçlı Kreatin önemli yere sahiptir. Böylece bir egzersiz yapılırken çok daha yüksek bir randıman alma şansı elde edilebilir. Diğer yandan kas hücrelerini etkileyerek kasların daha da gelişimine olanak veren bir yapıya sahiptir.

Kas hücreleri tarafından doğru zamanda tüketildiği vakit emilir ve kasların gelişimi ile birlikte kas hücrelerinin çoğalmasına olanak tanır. Bu gibi sebeplerden dolayı çalışma öncesi veya sonrası belirli oranlarda tüketilebilir.

Haberin Devamı

Kreatini Kimler Kullanır?

Kreatini genel olarak spor yapan kişiler kullanır. Özellikle ağır çalışma yapan kişiler için yüksek idman esnasında önemli oranda enerji sağlar. Aynı zamanda egzersiz yapanlar için de yine öne çıkmaktadır. Zira önemli olan da kas gelişimine olanak vererek vücudun güçlenmesine imkan tanır. Elbette diyet yapanlar ya da vücudunu daha güçlü hale getirmek isteyenler için de öne çıkmaktadır.