Gazete Vatan Logo

Kimler ücretsiz zatürre aşısı olabilir? Zatürre aşısı 65 yaş üstüne ücretsiz mi?

Akciğer iltihabı zatürre her yıl dünyada milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan bir hastalıktır. Hastalıktan korunmanın en önemli ve risksiz yolu ise aşı yaptırmaktır. Peki, Kimler ücretsiz zatürre aşısı olabilir? Zatürre aşısı 65 yaş üstüne ücretsiz mi?

Kimler ücretsiz zatürre aşısı olabilir? Zatürre aşısı 65 yaş üstüne ücretsiz mi?

Zatürrenin ya da diğer adıyla Pnömani ölüme neden olan ciddi bir hastalık olarak en önemli korunma yöntemi aşıdır. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 65 yaş altında olup kronik rahatsızlığı olanların aşı vurulması sık sık doktorlar tarafından tavsiye edilir. Peki, Kimler ücretsiz zatürre aşısı olabilir? Zatürre aşısı 65 yaş üstüne ücretsiz mi?

Zatürre aşısı 65 yaş üstüne ücretsiz mi, kimler ücretsiz zatürre aşısı olabilir?

Sağlık Bakanlığı artık zatürre aşısının, risk grubundaki yetişkinlere ücretsiz yapılmasına karar verdi.

65 ve üstü yaştaki kişiler ve kronik hastalığı bulunanlar hekimin uygun görmesi hâlinde sağlık kuruluşlarında ücretsiz zatürre (pnömoni) aşısı yaptırabilmektedir.

Sağlık ocaklarında 2 aydan itibaren ücretsiz yapılmaya başlanmıştır. 2 yaş üstü çocuklar ve erişkinlerde tek doz yeterlidir. İkinci tip aşı ise sadece 2 yaş üstüne yapılabilir. 5 yıl koruyuculuğu vardır ve 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.