Gazete Vatan Logo

Keratin bakımı nedir faydalı mı zararlı mı?

Keratin; cilt, saç ve tırnaklarda bulunan doğal bir protein türüdür. Bu protein, onu güçlendiren liflerden oluşturur.Güzellik bakımlarında kullanılan keratin genellikle bu kısımlardan elde edilir.

Keratin bakımı nedir faydalı mı zararlı mı?

Saç Bilim Dalı Uzmanı Serap Öztürk Niya, keratin bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı. Keratin bakımı saçı düzleştirmek için uygulanan estetik veya güzellik işlemidir. Keratin bakımı, kıvırcık ya da dalgalı saçları daha kolay şekillendirilebilir hale getirmeye yardımcı olabilir. Keratin bakımında kullanılan ürünler ayrıca saç kabarıklığını giderebilir, rengi ve parlaklığı artırabilir ve saçların daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir. Ancak bu tedavi, istenmeyen bazı yan etkilerle de ortaya çıkabilir ve bazı güvenlik sorunları oluşturabilir.

Keratin bakımının potansiyel yan etkileri

Keratin; cilt, saç ve tırnaklarda bulunan doğal bir protein türüdür. Bu protein, onu güçlendiren liflerden oluşturur.Güzellik bakımlarında kullanılan keratin genellikle bu kısımlardan elde edilir. Doğal bir protein olmasına rağmen, bu ürünler başka ilave maddelerle hazırlanmaktadır. Keratin tedavileri tipik olarak “formaldehit” adı verilen bir kimyasal içerir.Amerikan Kanser Derneği, formaldehitin bilinen bir kanserojen olduğu konusunda uyarıyor. Bu, kansere neden olabileceği veya kanserin büyümesine yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bu kimyasal maddelere sahip ürünler, formaldehit gazını havaya bırakırlar. Formaldehit ayrıca diğer sağlık sorunlarının yan etkilerini de tetikleyebilir. Yan etkileri üzerine uzun vadeli bir araştırma henüz yapılmadığı için yan etkileri de henüz tam olarak tespit edilememiştir. Keratin bakımınin olası yan etkilerini ve risklerini bilmek önemlidir. Bu, bu güzellik ürününün sizin için uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Keratin bakımının faydaları

Keratin bakımın birtakım avantajları olabilir. Bu kişinin saç tipi ve yapısına göre değişiklik gösterir. Farklı keratin tedavileri farklı sonuçlar verebilir. Keratin tedavileri şu şekilde etki eder: Saçını yumuşatır. Saç tellerindeki protein boşluklarını doldurur. Saçların daha kalın ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Saçların parlak ve düz görünmesini sağlar. Saçı daha kolay şekillendirilebilir hale getirir.

Haberin Devamı

Formaldehit güvenilir mi?

Formaldehit güçlü kokulu, renksiz bir gazdır. Ürünlerde çok küçük miktarlarda kullanılır. Bu ürünler kullanıldığında formaldehit gazı havaya verilir. Dumanları soluyabilirsiniz. Vücudunuz cildi emebilir. Ürün bozulurken daha sonra da verilebilir.

Formaldehitin riskleri nelerdir?

Kimyasal maddeler canlı vücudu için her zaman risk içerirler. Formaldehit zaman içinde bazı kanser riskini artırabilir. Formaldehit ayrıca gözlerde yanma ve acı, burun ve boğaz bölgesinde tahrişi, burun akıntısı, alerjik reaksiyonlar, öksürük, hırıltılı, göğüste sıkışma, cilt kaşıntısı, deri döküntüsü, kafa derisi tahrişi, kafa derisinde yanıklar veya kabarcıklar, baş ağrısı, mide bulantısı, ruh hali değişiklikleri, saç kırılması veya hasarı ve saç kaybı gibi bazı yan etkilere de sahip olabilir. Keratin bakımı kıvırcık veya dalgalı saçlar için hızlı bir düzeltme gibi görünebilir, ancak uzun vadede size daha pahalıya mal olabilir.

Alternatif saç bakımı önerileri

Haberin Devamı

Kıvırcık ve dalgalı saçlar normalde diğer saç türlerinden daha kuru olur. İki günde bir defadan fazla saç yıkamaktan kaçının. Çok fazla şampuan doğal saç yağlarını giderebilir.

Kuru saçı daha pürüzsüz, parlak ve güçlü hale getirmek için saçı düzenli olarak nemlendirin. Doğal nemlendirici ürünler saçınızın ve saç derinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız formaldehit ve diğer zararlı kimyasallardan kaçınmak özellikle önemlidir. Çocukları havada bulunan kimyasal maddelere maruz kalabilecekleri güzellik salonlarına götürmekten kaçının.

Astımınız, alerjiniz varsa veya kokulara duyarlıysanız, havadaki kimyasallardan kaynaklanan yan etkilerin riski daha yüksek olabilir.

Kişiye özel saç bakımı yapılmalı

Trikolog yani Saç Bilimi Uzmanları saç dökülmesi, saç kaybı veya saç derisi sorunu yaşayan kişilere, kişiye özel detaylı Saç Analizi yaparak, saçı etkileyen faktörleri tanımlar ve sizi en iyi sonucu alabileceğiniz yöntemlere yönlendirir. Saç analizi; detaylı soru-cevap, saç ve saç derisinin elle ve video mikroskopla incelenmesi, saç sayımı ve saç dökülmesi analizi şeklinde ilerlemelidir. Saç sağlığınızı korumak istiyorsanız, saç sağlığı uzmanlarından kişiye özel destek alınmalıdır.

Haberin Devamı