Gazete Vatan Logo

Kepkesen Otu Nedir? Kepkesen Otu Faydaları Nelerdir?

Batı da ve Güney Asya’ya ait olan bir bitki türü olmaktadır. Ökse otu dünya genelinde en fazla Türkiye'de Anadolu coğrafyasında ve Balkanlarda yetişen bir bitki olmaktadır. Dört mevsim hiç bir şekilde yapraklarını dökmeyen bir bitki türüdür. Birçok hastalığa faydası bulunmaktadır. Oldukça etkili ve tıpta kullanılan faydalı bir bitki olmaktadır. 

Kepkesen Otu Nedir? Kepkesen Otu Faydaları Nelerdir?

Kepkesen Otu Nedir? 

Kapalı tohumlular grubunda bulunan kepkesen otu çift çenekli bir bitki türü olmaktadır. Kepkesen otu insan sağlığında büyük etkileri ve faydaları olan bir ottur. Birçok sağlık sorununa çözüm seçenekleri olarak önerilen bir ot çeşididir.

Kepkesen Otunun Faydaları Nelerdir?

Kepkesen otunun pek çok faydası bulunmaktadır. Psikolojik olarak özellikle anksiyete türündeki hastalığa sahip olan kişilere doktorlar tarafından önerilmektedir.

Kepkesen otu aynı zamanda uykusuzluk şikayeti olan kişiler için önerilmektedir.

Stres ve dekorasyon gibi ruhsal problemleri düzene sokar.

Kanamaları durdurucu bir özelliğe sahiptir.

Kan şekerini dengeler normal seviyede olmasına yardımcı olur.

Diyabet tedavisine destek ölür

Öksürüğün yoğun olduğu durumlarda tedavi edilmesini sağlar.

Şeker hastalığının olmasında önleyici bir yapıya sahip olmaktadır. 

Pankreasın sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı, olmaktadır.

Kronik oluşan krampların azalmasına ve zamanla giderilmesini sağlar.

Atar damarda oluşan sertliklerinin giderilmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Akciğer organının kanamasının tedavisinde kullanılmaktadır.

Kepkesen Otu Nasıl Kullanılır?

Kepkesen otu çoğunlukla çay olarak tüketilmektedir. Kepkesen otu çayı yapımında, dallar ve yaprakları kullanılmaktadır. Meyveleri kesinlikle ağız yoluyla tüketilmemelidir.

Kepkesen Otunun Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Kepkesen otunun yaprakları ile sapları zehirli olmamaktadır. Fakat meyveleri yenildiğinde zehirli olan ve hatta öldürücü olabilmektedir. Bu yüzden kullanım şekilleri son derece de önemlidir. Farklı kullanım şekilleri kullanılan bu bitki farklı olarak kullanılmaktadır.

Kepkesen otunun hastalıklara karşı direnci ve faydaları üç şekilde mümkün olmaktadır. Bunlar kepkesen otu merhemi, kepkesen çayı ve kepkesen öz suyu olmaktadır.

Kepkesen Otunun Merhem Olarak Kullanılması

Kepkesen otunun meyveleri özellikle iç yağı ile karıştırılmalıdır. Sürekli olarak düzenli karıştırılmalıdır. Böylece kepkesen merhem şekline getirilmektedir.

 ​​​​Ayrıca ezilen bu küçük meyveler çıban gibi yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde meyveleri yakı sakızları ile ezilmektedir. Böylece yapılan bu karışımın romatizma gibi hastalıklarda krem olarak kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Kepkesen Otu ile Yapılan Bitkisel Çay Tarifleri

Kepkesen otu faydalı olan özellikleri sayesinde farklı bitki çeşitleri ile birlikte demlenmektedir. Demlenen bu çayı rahatlıkla tüketebilir siniz. Fakat dikkat edilmesi geren bir konu meyvelerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Sadece yaprakları ve dalları kullanılmalıdır.

Meyveleri zehirli olduğu için ağız ile temas etmemelidir. Bir tarçın kabuğu ve birazda kepkesen otu karıştıra bilirsiniz. Kepkesen yaprağı, adaçayı ve taze zencefil ekleyerek de bir bitki çayı yapabilirsiniz. Yaklaşık on beş dakikada gibi bir süre bekleterek tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Bu şifalı olan kepkesen bitkisi oldukça geniş ve önemli bir yapıya sahiptir.