Gazete Vatan Logo

Karın şişkinliği jinekolojik bir problemin belirtisi olabilir mi?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, karın şişliğinin jinekolojik bir problemden kaynaklanabileceğini belirtti.

Karın şişkinliği jinekolojik bir problemin belirtisi olabilir mi?

Bazı jinekolojik problemler mide ağrısına neden olur. Bazı kadınlarda endometriozis kramp ve şişkinliğe neden olabilir. Pelvisten yansıyan ağrı da şişkinliğe benzeyebilir.


Özellikle gazlı yiyecekler yedikten sonra veya adet döneminiz civarında biraz şişkinlik yaşamanız normaldir. Ancak geçmeyen kalıcı şişkinlik bazen jinekolojik kanserlerin belirtilerinden olabilir.


Yumurtalık kanseri ile ilgili şişkinlik, karnınızda gözle görülür şişmeye neden olabilir. Karnınız dolu, kabarık veya sert hissedebilir. Kilo kaybı gibi başka semptomlarınız da olabilir.


Yumurtalık kanseri neden şişkinliğe neden olur?

Yumurtalık kanseriniz varsa, şişkinliğinize muhtemelen asit neden olur. Asit, karnınızda sıvı biriktiğinde ortaya çıkar. Asitler genellikle kanser hücreleri peritona yayıldığında oluşur. Periton, karnınızın astarıdır. Ayrıca kanser lenfatik sisteminizin bir kısmını bloke ettiğinde gelişebilir, bu da normal olarak dışarı çıkamadığı için sıvı birikmesine neden olur. Şişkinlik, fark edebileceğiniz yumurtalık kanserinin ilk belirtilerinden biridir, ancak genellikle ileri hastalık belirtisi olarak kabul edilir.

Haberin Devamı


Yumurtalık kanserinin erken semptomlarını tanımak önemlidir çünkü erken teşhis görünümü iyileştirebilir. Bununla birlikte, hastalık genellikle kanserin vücudun diğer bölgelerine yayıldığı geç bir aşamada bulunur. Yumurtalık kanseri vakalarının sadece yüzde 20'si erken evrelerde teşhis edilir.
Şişkinliğin yanı sıra yumurtalık kanseri şunlara neden olabilir: Pelvik veya karın ağrısı, sık idrara çıkma veya idrara çıkma zorluğu, sırt ağrısı, mide bulantısı, kabızlık, ağır veya düzensiz kanama gibi adet döneminizdeki değişiklikler ve kilo kaybıdır.


Karın şişkinliğinin diğer nedenleri

Şişkinlik yumurtalık kanserinin bir işareti olsa da, karın şişkinliğinin birçok olası ve daha olası nedeni vardır. Bunlar şunları içerir:
Birçok kadın adet döngüsü veya yumurtlama sırasında şişkinlik hissettiklerini bildirir.


Bağırsaklarınızda aşırı gaz birikmesi, karın şişkinliğine neden olabilir. Gaz normaldir, ancak birikmeye başlarsa rahatsız edici olabilir. Kabızsanız, bağırsaklarınızı boşaltmada sorun yaşayabilirsiniz. İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi olan (SIBO) kişilerin ince bağırsaklarında aşırı sayıda bağırsak bakterisi bulunur. Diğer bazı bağırsak bozuklukları da mide şişkinliğine neden olabilir.

Haberin Devamı

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Kalıcı şişkinlik yumurtalık kanserinin en yaygın belirtilerinden biri olsa da, araştırmalar birçok kadının bu belirtiye sahip olduklarında doktorlarını görmediğini gösteriyor. Üç haftaya kadar süren şişkinlik normal değildir ve doktorunuzu görmeniz gerektiğinin bir işaretidir. Ayrıca şişkinliğinizden endişeleniyorsanız veya günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa, doktora gitmeniz gerekir.