Gazete Vatan Logo

Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer? Karaciğer Yağlanması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Tıp literatüründeki anlamı ile hepatosteatoz olarak bilinen karaciğer yağlanması insanın hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren önemli sağlık sorunları içinde yer alır. Karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi nedeni ile meydana gelen karaciğer yağlanmasına ise, metabolik sendrom ya da aşırı alkol tüketimi yol açabilir.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer? Karaciğer Yağlanması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer?

Halsizlik, karında şişlik, karın ağrısı, iştahsızlık ve yorgunluk gibi semptomlar karaciğer yağlanması en önemli belirtileri arasında yer alır. Karaciğer yağlanması için de genellikle düzenli spor, diyet, meyve, sebze gibi besinlerin tüketilmesi önerilir. Karaciğer yağlanması sorunu, karaciğer hücrelerinin olması gerekenden çok daha fazla yağ biriktirmesi sonucunda meydana gelen bir sağlık sorunudur.

Kişiden kişiye göre nedenleri ve belirtileri de farklılık gösterebilen karaciğer yağlanması, kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde de etkiler. Aşırı alkol tüketimi ve fazla kilo alımına bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yağlanmasında ise, genellikle kilo verilmesi ve alkol tüketiminin azaltılması, düzenli spor, diyet önerilir.

Hepatosteatoz ya da diğer adı ile yağlı karaciğer hastalığı, karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi sorunu ile karakterize edilmiştir. Metabolik sendrom ya da aşırı alkol tüketiminden kaynaklanarak siroza dönüşebilir.

Karaciğer Yağlanması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Haberin Devamı

Yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerde yağ birikmesi sonucu oluşur. Yağ damlacıkları ile zamanla karaciğer hücrelerine ulaşır ve orada birikir. Aynı zamanda bunlar toksik değildir. Karaciğer hücreleri zarar görmediğinde ise, basit steatozdan söz edilir. Aynı zamanda karaciğerde yağ birikmesi ile karakterize olan çok iyi huylu bir aşamadır.

Hastalık, karaciğer dokusunun hemen hemen tamamının etkilendiği daha ileri bir aşamaya ulaştığı zaman da yaygın ya da şiddetli yağlanmadan da söz edilebilir. Yapılması gereken ilk şey ise, fruktoz ya da glikoz ve fruktoz (ya da HFCS) içeren tüm endüstriyel yiyecekleri hayatınızdan tamamen çıkararak işe başlayabilirsiniz. 

Doğal bir tedavi olarak bilinen gıda takviyeleri almak da yağlı karaciğer hastalığı ile karşı savaşmaya önemli ölçüde yardımcı olur. Daha önce açıklandığı gibi, hepatik steatoz ya da yağlı karaciğer hastalığına, aynı zamanda bir mitokondriyal yetmezlik, yani içeride bulunan enerji bitkilerinin arızalanması sorunu da eklenen karaciğerin iltihabı da eşlik eder. Bu nedenle de B vitamini ile de tedaviyi desteklemek gerekir.

Haberin Devamı