Gazete Vatan Logo

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş otu lavanta ailesine ait olan sevimli bir bitkidir. Karabaş otunun faydalarından özellikle geleneksel tıp alanında uzun yıllardır yararlanılmaktadır.

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? 

Karabaş otu Lavanta familyasına ait yaprak dökmeyen, çok yıllık bir bitki türüdür. Lavanta cinsi bitkiler tamamı Labiatae familyasına (Lamiaceae) ait yaklaşık 30 farklı tür içerir. Fransız lavantası olan karabaş otu özellikle çiçek rengi ve şekliyle bunlar arasından en ünlü olanlarındandır.

Karabaş otunun kökeni Kuzeybatı Afrika, Madeira Adaları, Kanarya Adaları, Güney Avrupa ve Batı Asya’dır. Karabaş otu ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde görülmektedir. Karabaş otu genellikle ya da aktarlardan temin edilmektedir.

Karabaş otunun bilinen diğer isimleri şunlardır: Fransız Lavantası, Arap Lavanta, Çalı Lavanta, Kelebek Lavanta, Ortak Fransız Lavanta, İtalyan Lavanta, Quasti Lavanta, Tavşan Kulağı, İspanyol Lavanta, Top Lavanta, Tepeli Lavanta, yabani lavanta ve Bract Lavanta’dır.

Karabaş Otu Özellikleri Nelerdir? 

Karabaş otu sivri çiçek salkımının tepesindeki gösterişli, büyük ve genellikle parlak renkli yaprakları sayesinde büyüleyicidir. Bu özelliği karabaş otunun Lavandula cinsi içindeki diğer ünlü türler arasında etkileyici bir şekilde öne çıkmasını sağlar

Haberin Devamı

Aynı zamanda saf beyazdan mora kadar farklı karabaş otu çeşitleri de bulunmaktadır. Diş telleri ve gerçek taç yapraklar bile renk bakımından farklılık gösterebilir. Karabaş otu maksimum 60 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Ancak nadir durumlarda 1 metre yüksekliğe ulaştığı da görülmüştür.

Karabaş otunun sapları diktir ve yukarı ya doğru uzar. Enine kesitleri kare ve yoğun grimsi renkli tüylerle kaplıdır. Daha eski gövdeler biraz odunsu, doku olarak daha pürüzlü ve enine kesitte yuvarlaktır. Karabaş otunun sapları gibi yaprakları da grimsi yeşil veya gümüş renginde ve tüylüdür. Bu küçük yapraklar 1-3 cm uzunluğunda ve 2-5 mm genişliğinde olup, gövdeler boyunca karşılıklı dizilmişlerdir ve sapsızlardır.

Karabaş Otu Yaşam Koşulları Nedir? 

Karabaş otu kuru tepelerde, garajlarda, makilik arazilerde, açık ormanlık alanlarda, meralarda, yol kenarlarında, bahçelerde, atık alanlarda, su yollarında, mallee çalılıklarında, ova otlaklarında ve çimenli ormanlık alanlarda bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Bitkinin büyümek için hızlı boşalan, besin açısından fakir, alkali toprağa ihtiyacı vardır. Bitki zayıf toprak koşullarını tercih eder; besin açısından zengin, verimli topraklarda iyi gelişmez.

Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Uzun yıllardır geleneksel tıp alanında kullanımı yaygın olan karabaş otunun en bilinen faydaları şunlardır:

Karın ve mide ağrısına iyi gelir.

Öksürük, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı ve bronşit tedavisinde çayından yararlanılmaktadır.

Diyabet, böbrek rahatsızlıkları ve yaraların tedavisinde kullanılmaktadır.

Fransız lavanta yağı, aromaterapide bütünsel bir gevşetici olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Karabaş otu çiçeklerinden elde uçucu yağın anti-astım, antiseptik, antispazmodik, sindirim, balgam söktürücü, şifa verici ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır.

Zekayı ve hafızayı güçlendirme özelliği vardır.

Depresyon ve anksiyete semptomlarını önler ve hafifletir.

İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olur.

Haberin Devamı