Gazete Vatan Logo

Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Kalsiyum Barındıran Gıdalar Listesi...

Vücut için en önemli kimyasal elementlerden birisi de kalsiyum olarak bilinmektedir. Özellikle insan vücudunda da en bol bulunan minerallerden birisi olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Sağlık açısından vücutta yeterli kalsiyum bulunmasının hayati işlevlere sahip olduğu da ifade edilebilmektedir. Kalsiyumun sağlığa birçok açıdan fayda sağladığını söylemek mümkündür.

Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Kalsiyum Barındıran Gıdalar Listesi...

Kalsiyum canlılar için oldukça önemlidir. İnsan vücudunda en fazla bulunan mineral olduğu ifade edilebilir. Özellikle diş ve kemik sağlığı için kalsiyumun güçlendirici bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan kalsiyum aynı zamanda kalp atışı da dahil olmak üzere kas kasılmalarını düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Vücutta kalsiyum eksikliği olması durumunda ise çeşitli rahatsızlıkların görülebildiği bilinmektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu çeşitli takviyelerden ve gıdalardan alması mümkün olmaktadır. Kalsiyum yönünden zengin olan birçok besin bulunmaktadır. 

SüT

Yoğurt

Brokoli

Bamya

Ispanak 

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Peynir

Balık

Soya ürünleri

Fındık

Nohut

Fasulye

Mercimek

Kalsiyum yönünden zengin gıdalar arasında yer almaktadır. Yapılan düzenli egzersizlere ek olarak vücut için yeterli miktarda kalsiyumun alınması kemik sağlığı ve dayanıklılığı için son derece önemlidir. Kalsiyumun bilinen birçok faydası bulunmaktadır. 

Kemikleri korur.

Kolon kanseri riskini azaltıcı etkisi bulunur. 

Haberin Devamı

Kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliktedir. 

Gebelik zehirlenmesini önlemektedir. 

Metabolizmayı destekler ve zayıflamaya yardımcı olur. 

Kanı pıhtılaştırır.

Kas aktivitelerini düzenleyici etkisi vardır. 

Kemik sağlığını korur.

En Çok Kalsiyum Barındıran Gıdalar Listesi

Vücutta yeterli miktarda kalsiyum bulunması sağlık açısından oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Ancak kalsiyum eksikliği olması halinde ise çeşitli rahatsızlıkların görülebileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Vücutta kalsiyum eksikliğinin önüne geçilmesi için ise kalsiyum yönünden zengin olan besinlerin tüketilmesi fayda sağlayacaktır. 

Yumurta

Soğan

Balık

Ispanak

Yoğurt

Süt

Peynir

Nohut

Salatalık

Brokoli

Karahindiba

Roka

Kereviz

Tahıl ürünleri 

Ekmek

Makarna

Bazı kahvaltılık gevrekler

Meyve suları 

Pirinç 

Soya 

Keten tohumu

Mercimek

Fasulye 

Kuru kayısı

İncir 

İçeriğinde kalsiyum bulunan besinler olarak bilinmektedir. Günlük olarak vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı yaşa ve cinsiyete bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Kalsiyum eksikliği ise kişinin günlük beslenmesinden yeterli miktarda kalsiyum almaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu durumda ise vücut ihtiyacı olan kalsiyum miktarını kemiklerden almaktadır.

Haberin Devamı

Alınan kalsiyumun takviye edilmemesi durumunda ise kemikler zamanla gücünü kaybederek kırılgan bir hale gelir. Bir takım faktörler de kalsiyum kaybını artırıcı bir etki oluşturabilmektedir. Bu durumda kalsiyum içeren besinleri tüketmeye özen gösterilmesi gerekmektedir.