Gazete Vatan Logo

Kaldirik Otu Nedir? Kaldirik Otu Faydaları Nelerdir?

Kaldırık ya da kaldirik otu diğer isimleri ile ıspıt, hodan ya da sığırdili olarak da bilinir. Bahar aylarında satılan kaldirik otu hodangiller familyasındandır.

Kaldirik Otu Nedir? Kaldirik Otu Faydaları Nelerdir?

Kaldirik Otu Nedir?

Kaldirik bitkisi, ülkemizin farklı yörelerinde kaldırak, ıspıt, sığırdili ve hodan otu olarak da bilinmektedir. Hodangiller ailesinden bir bitki olan kaldirik bitkisinin bilimsel ismi Borago officinalis olarak tespit edilmiştir. Kaldirik otunun turşusu yapıldığından turşu otu olarak anılması da mümkündür.

Bahar aylarında pazarlarda satılan ve mavi-mor renge sahip olan kaldirik çiçeği Düzce'nin ormanlık kesimlerinde yetişir. Ülke genelinde her ne kadar çok fazla bilinmese de demetler halinde toplanır ve fiyatı da 2 TL civarlarında olur. Besin değeri yüksek olduğu için tamamen doğal ortamda yetiştiğinden hodan otu ek gelir sebebidir. 

Kaldirik Otu Faydaları Nelerdir?

Depresyon, huzursuzluk gibi iç sıkıntılarını giderir ve cesaretlendirici bir etki yaratır. Eski zamanlarda askerlere yedirildiği rivayet edilir. Doğal antidepresan görevi görmesi de rahatlatıcı etkisinden dolayıdır.

İyi bir idrar söktürücü olduğu için idrar yollarını açar ve idrar yolu hastalıklarına da iyi gelir.

Haberin Devamı

Özellikle kış aylarında ortaya çıkan boğaz ve bademcik iltihaplanmalarına iyi gelir. Sigara içen kişiler için de oldukça etkili bir balgam söktürücüdür. 

Yatıştırıcı ve doğal bir bitki olmasından dolayı strese ve uykusuzluğa da iyi gelir. 

Öksürüğe iyi gelir ve boğazı yumuşatır.

Halsizlik, kırgınlık ve soğuk algınlığı gibi olumsuz durumlarda tüketildiği zaman ter atmaya yarar ve vücudu toksinlerden arındırır.

Tohumundan elde edilen saf kaldirik tohumunun yağı çatlak ve sivilce izlerinin giderilmesine iyi gelir.

Kaldirik Otu Nasıl Temizlenir?

Kaldirik otunu temizlerken dikkat etmek gerekir. Öncelikle otun kök kısımlarını ayırmalı ve isterseniz çiçek kısımlarını da ayıklamalısınız. Ayıklanan otları geniş bir kapta mikroplarından tamamen ayrılana kadar 2 saat boyunca sirkeli suda bekletin.

Saplarını yıkadıktan sonra 50 dakika ya da 1 saat kadar yumuşayana kadar haşlayarak kullanabilirsiniz. Haşlanan otun suyunu süzdükten sonra ister suyunu ister de saplarını kullanabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz tarifte kaldirik otlarını kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kaldirik Otu İle Yapılan Yemekler Nelerdir?

Kaldirik otunu iyi bir şekilde temizledikten sonra kaldirik turşusu, kaldirik diblesi ya da kaldirik kavurması gibi yemekler yapabilirsiniz. Faydası çok olduğundan kaldirik otunu düzenli olarak tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Kaldirik otu ile yapılan yemekler şu şekildedir:

Kaldirik kavurması: Sarımsak, soğan ve çeşitli baharatlar ile yapılan en sağlıklı yemeklerden biri kaldirik kavurmasıdır. Soğan ve sarımsakları tavada pişirdikten sonra baharatları ekleyin ve daha sonra da kaldirikleri koyun. Karıştırıp tuzu da ekledikten sonra kavrulması beklenerek tüketilebilir.

Kaldirik kızartması: Haşlanmış kaldirikleri soğan ve sarımsakları kavurduğunuz tencereye koyabilirsiniz. En son mısır unu ve tuz ekledikten sonra geniş tavaya yayabilirsiniz. Sonrasında kapakla ters çevirebilir ve hem önünün hem arkasının kızarmasını sağlayabilirsiniz.