Gazete Vatan Logo

Justin Bieber'ın hastalığı ne? Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri ne?

Dünyaca ünlü Kanadalı şarkıcı Justin Bieber’ın yüzü felç oldu. Yüzünün sağ tarafının felç olduğunu duyuran Justin Bieber’ın nadir hastalıklar arasında yer alan Ramsay Hunt sendromu olduğu belirtildi. Peki, Justin Bieber'ın hastalığı ne? Justin Bieber'ın yüzüne ne oldu? Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri ne? Ramsay Hunt sendromu belirtileri ne? Ramsay Hunt sendromu nedenleri ne? Ramsay Hunt sendromu tedavisi var mı? İşte Justin Bieber'ın hastalığı Ramsay Hunt sendromu hakkında merak edilenler…

Justin Bieber'ın hastalığı ne? Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri ne?

Dünyaca ünlü Grammy ödüllü şarkıcı Justin Bieber’ın hastalığı gündem oldu. Sosyal medyada yayınladığı video ile yüzünün sağ kısmının felç olduğunu duyuran Justin Bieber’ın nadir hastalıklar arasında yer alan Ramsay Hunt sendromu olduğu belirtildi. Peki, Justin Bieber'ın hastalığı ne? Justin Bieber'ın yüzüne ne oldu? Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri ne? Ramsay Hunt sendromu belirtileri ne? Ramsay Hunt sendromu nedenleri ne? Ramsay Hunt sendromu tedavisi ve hastalık hakkında merak edilenler…

RAMSAY HUNT SENDROMU NEDİR?

Justin Bieber'ın hastalığı Ramsay Hunt sendromu (RHS) akut olarak gelişen yüz felcidir. Varicella Zoster adlı virürün neden olduğu ve genelde orta yaşlılarda görülen hastalık, kendini şiddetli kulak ağrısıyla belli ediyor. Virüs, özellikle de yüz sinirlerini etkilediği için Bieber’da da görülen yüz felci gibi semptomlara neden oluyor.

Bir başka yüz felci çeşidi olan Bell felci gibi yüzde 50 oranında kendiliğinden iyileşme sıklığı olmasına rağmen Ramsay Hunt sendromunun etkileri daha tehlikeli olarak görülüyor. Varicella Zoster virüsü, yıllarca kendini belli etmezken, özellikle yaşlılarda ve bağışıklık yetmezliği olan kişilerde, Ramsay Hunt sendromu şeklinde yeniden kendini gösterebiliyor. Nadir olarak, virüs büyük beyin arterlerine yayılarak kan damarlarının iltihaplanmasına neden olarak felçle sonuçlanabiliyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, suçiçeği geçiren hastalarda bu hastalığa neden olan virüsün yıllar sonra kendini yüz felci şeklinde yeniden gösterebildiğine dikkat çekerken, virüsün özellikle sinir dokularına yerleşme eğiliminde olduğunu ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde bir anda ortaya çıkabildiğini belirtiyor.

Uzmanlara göre kanser, immün yetmezlik sendromu gibi bağışıklık yetmezliği olan kişilerde virüs daha derin dokulara girebiliyor.

RAMSAY HUNT SENDROMU BELİRTİLERİ

- Deride ağrılı veziküller (hücre içi kese)

- Ağızda yumuşak damak erozyonları ve ülserleri

- Tat alma bozukluğu

- Güçlü ağrı

- Ateş

- Gözyaşı akması

- Sensorinöral işitme sorunları

- Vertigo (baş dönmesi)

Haberin Devamı

- Bölgesel lenfadenopati (lenf düğümlerinin büyüklük veya kıvam açısından anormal olduğu bir hastalık)

Erken tedavi ile yüzde sinir felcinin düzelebildiğini söyleyen uzmanlar, bu hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğine dikkat çekiyor.