Gazete Vatan Logo

İnsülin direnci diyeti nedir, nasıl yapılır? İnsülin direnci diyet listesi!

Diyabet hastalığı günümüzde pek çok kişide görülen bir sağlık problemidir. Yanlış ve düzensiz beslenmek ve aşırı yağlı beslenmek diyabet hastaları için büyük sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle insülin diyeti bu hastalığa sahip olan kişiler tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki insülin direnci diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte insülin direnci diyet listesi hakkında merak edilenler…

İnsülin direnci diyeti nedir, nasıl yapılır? İnsülin direnci diyet listesi!

 Diyabet hastalığına yol açan insülin direncini kırmak için bazı diyetlerin uygulanması gerekir. Özellikle şeker hastalarının bu diyeti uygulaması ve doğru beslenmesi sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

İNSÜLİN DİRENCİ DİYETİ NEDİR?

İnsan vücudunda pankreas organının düzenli çalışmasına rağmen insülin salınımı ile ortaya çıkan ve diyabet hastalığına yol açan dirence insülin direnci adı verilmektedir. Yanlış ve düzensiz beslenme, aşırı yağlı besinler tüketme ve hareketsiz kalma gibi nedenlerden ortaya çıkan insülin direnci çoğu zaman teşhis edilmesinde de geç kalınmaktadır. Bu nedenle çoğu kişi insülin direnci yüksekliği için ilaç kullanmak zorunda kalmaktadır. 

İnsülin direncinin yüksekliği sonucunda yapılması gereken beslenme şekline insülin direnci diyeti adı verilmektedir. İnsülin direncinin en büyük belirtisi bel çevresi ölçüsünün artmasıdır. Diğer bir belirtisi ise tatlı krizlerinin yaşanmasıdır. Bu belirti genellikle kadınlarda görülmekte ve insülin direncinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu tip sorun yaşayan kişiler mutlaka bir doktora gitmeli ve insülin direnci diyeti uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

İNSÜLİN DİRENCİ DİYETİ NASIL YAPILIR?

İnsülin direnci diyeti için mutlaka uzman bir doktordan yardım alınması gerekir. Geç kalınması halinde ilaç takviyesine ihtiyaç duyulmaktadır. İnsülin direnci şu şekilde yapılmaktadır:

 - Az ve sık sık beslenmek gerekir.

 - Bu diyetteki hedef devamlı salınan insülini yiyecekler ile eşleştirerek dokulara taşınmasıdır. 

 - Diyette protein, yağ ve karbonhidrat dengesi kurulur.

 - Diyette mutlaka lifli gıdalar bulunmalıdır. 

 - Kuru baklagiller ile sık sık beslenmek gerekir. Ayrıca meyve kabuğu tüketmek, taze sebze ve meyve tüketimine önem vermek kepekli tam tahıllı yiyecekler ile beslenmek gerekir.

 - Bu şekilde beslenme düzeni oluşturularak diyet planı yapılır. Bu diyette saatler büyük önem taşımaktadır. Akşam saatlerinde hafif beslenme düzeni oluşturulmalıdır.

 - Diyet iler birlikte spor yapılması da çok önemlidir.

 İNSÜLİN DİRENCİ DİYET LİSTESİ

 Başka herhangi bir problemi olmayan bir kişi için insülin direndi diyet listesi şu şekilde verilebilir:

Haberin Devamı

 Kahvaltı:

 - 2 ince dilim az yağlı peynir

 - 1 adet haşlanmış yumurta

 - 3 veya 4 adet zeytin

 - Domates, salatalık ve yeşillikler

 Ara Öğün:

 - 1 küçük boy elma

 - Yoğurt

 - Öğle Yemeği:

 - Et, tavuk ve balık (yaklaşık 3 köfte büyüklüğünde)

 - 7 veya 8 yemek kaşlığı etsiz az sulu sebze yemeği

 - 1 ince dilim tam buğday ekmeği

 - Salata

 - 1 su bardağı kadar yağsız yoğurt

 İkindi:

 - 1 orta boy portakal veya elma

 - 6 adet badem 

 Akşam Yemeği:

 - 1 porsiyon bakliyat veya sebze yemeği

 - Salata

 - 1 dilim tam buğday ekmeği

 - 1 kase yoğurt

 Gece:

 - 1 bardak süt

 - 1 porsiyon meyve