Gazete Vatan Logo

İnsanı iç iltihaplar yaşlandırıyormuş

Son 200 yılda ne oldu da insanoğlunun yaşam süresi neredeyse ikiye katlandı?

Güney California Üniversitesi uzmanlarından Profesör Caleb Finch 10 yıllık araştırmalarını topladığı kitabında yaşlılıkla ilgili sorulara çarpıcı cevaplar verdi. Prof. Finch’e göre yaşlanmanın nedeni kalp ve beyin hastalıklarına da neden olan iç iltihaplanmalar. İltihaplanmaları da sağlıksız beslenme ve çevre kirliliği tetikliyor. Finch’in tespitleri şöyle:

Temizlik yaygınlaşınca yaşam süresi de uzadı

İnsanoğlunun ortalama yaşam süresi son iki yüz yılda 40’tan neredeyse 80’e çıktı. Bunun ana nedeni temizlik alışkanlıklarının yaygınlaşmış olması. Çünkü bu sayede insanlar daha az enfeksiyon kapıyor ve vücutta iltihap ihtimali azalıyor. İltihabın azalması kalp ve beyinde meydana gelen yıpranmanın ve yaşlılık hastalıklarının önüne geçiyor.

Yağlı yiyecekler iltihabı artırarak yaşlandırıyor

Modern insanın vücudunda iltihaplanma kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı meydana geliyor. Mesela yağ hücreleri iltihaba ve dolayısıyla kalp ve diyabet hastalıklarına yol açan bir molekül salgılıyor. Çevre kirliliği de iltihabı artırıyor. Vücuttaki iltihab arttığında kanser, Alzheimer, kalp de dahil onlarca hastalığa davetiye çıkarıyor. Alzheimer hastalarının beynini incelediğimizde beyinde iltihap olduğunu görüyoruz. Kalp hastalıklarında da damarda iltihaplanma meydana geliyor. Bunlar vücudun yaşlanmasını hızlandırıyor, ölüm riskini artırıyor.

Daha az kalori almak ömrü uzatmayabilir

Bazı deneylerde farelerin çok az kalori almasının yaşam sürelerini yüzde 35 uzattığı görüldü. Ama insanlar konusunda henüz kesin sonuçlar yok! Eğer aşırı kiloluysanız diyet ve egzersizin işe yaradığı kesin... Ama sağlıklı bir insanın kalori alımını azıltmasının daha uzun yaşamasını sağlayıp sağlamayacağı bilinmiyor. Aksine tehlikeli olabileceğinden endişe ediliyor.

Dengeli beslenme ve egzersiz şart

Bu durumda insanların sağlıklı ve uzun yaşamak için egzersiz yapması ve ideal kilolarını koruması şart haline geliyor. Çünkü egzersiz iltihabı azaltıyor, sağlıklı beslenip ideal kiloyu korumak ise daha baştan iltihap oluşumunun önüne geçiyor.

Haberin Devamı