Gazete Vatan Logo

Hangi belirtilerde corona virüs testi yapılacak? Corona virüsün ilk belirtileri neler? Corona virüs test kriterleri değişti!

Sağlık Bakanlığı corona virüste test kriterlerini değiştirdi. Sağlık Bakanlığı, özellikle ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden biri varsa COVID-19 testi uyguluyordu. Ancak son dönemde belirtiler farklılık gösteriyor. Peki, Corona virüste kimlere test yapılacak? Hangi belirtilerde corona virüs testi yapılacak? Corona virüsün ilk belirtileri neler? İşte gün gün corona virüs belirtileri ve Sağlık Bakanlığı'nın yeni corona virüs test kriterleri...

Hangi belirtilerde corona virüs testi yapılacak? Corona virüsün ilk belirtileri neler? Corona virüs test kriterleri değişti!

Sağlık Bakanlığı corona virüste test kriterlerini değiştirdi. Sağlık Bakanlığı, özellikle ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden biri varsa COVID-19 testi uyguluyordu. Hiç belirti göstermeyen pozitif vakalara ulaşılınca Sağlık Bakanlığı da corona virüs test kriterlerini güncelledi. Peki, Corona virüste kimlere test yapılacak? Hangi belirtilerde corona virüs testi yapılacak? Corona virüsün ilk belirtileri neler? İşte Sağlık Bakanlığı'nın yeni corona virüs test kriterleri...

HANGİ BELİRTİLERDE CORONA VİRÜS TESTİ YAPILACAK?

Sağlık Bakanlığı özellikle ‘ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı’ şikâyetinden biri bile görülse COVID-19 testi uyguluyordu. Ancak son dönemde semptom olmadan ya da fa rklı semptomlar gösteren pozitif vakalara ulaşıldı. Bunun üzerine Bakanlık, test kriterlerini içeren COVID-19 Rehberi’ni güncelledi. Artık ‘boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal’ belirtilerinden her biri, test için yeterli sayılacak. Şimdiye kadar ‘ateş, öksürük ve nefes darlığı’ temel kriter alınıyordu.

Haberin Devamı

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre güncel durumda ‘ateş, öksürük veya nefes darlığı’ halinde yine test yapılacak, ancak bunlardan birisi olmazsa da diğer semptomlar test sürecini başlatacak.

CORONA VİRÜSÜN İLK BELİRTİLERİ NELER? İŞTE GÜN GÜN CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ

1-3. gün: Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar. Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir. Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

4. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Ses boğuklaşır. Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir. Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

5. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur. Eklem ağrıları görülür.

6. gün: Kuru öksürük başlar. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir. Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar. Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır. İshal ve kusma şiddetlenir.

7. gün: Ateş 38 dereceye yükselir. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

Haberin Devamı

8. gün: Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün: Tüm belirtiler şiddetle artar. Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir. Bu belirtilere sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.