Gazete Vatan Logo

Hamilelikte beslenme menüsü

Uzmanlar, anne adaylarını bu konuda uyarıyor

İngiliz uzmanlar, anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmesi için, gebelik süresi boyunca beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Düzenli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğu belirtilen The Sun gazetesinde hamileler için tavsiyelerde bulundu.

- Folik asit: Hamileliğin ilk sekiz haftası boyunca bebeğin omuriliğinde gelişim bozukluğunu engellemek için günde 400 mikrogram B vitamini almalı. Folik asit ıspanaki tahıllı ekmek, ıspanak, brokoli, avokado ve portakalda bulunur.

- Magnezyum: Bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimine zarar gelmemesi ve hücrelerin daha çok bölünmesi için tüketilmeli. Ispanak, mercimek, sardalya ve fındıkta bulunur.

- Çinko: Hamileliğin ilk döneminde hücrelerin çoğalmasını sağlar. İlk birkaç haftada kırmızı et, sardalya, buğday tüketmemek çocuğun beyin ve merkezi sinir sisteminin gelişimini olumsuz etkiler.

- B1 Vitamini: Yorgunluk giderir. Bezelye, portakal haşlanmış patates ve yumurtada bulunur.

- B2 Vitamini: Enerji için önemlidir. Yoğurt, zengin tahıl, yumurta , yağsız sığır eti ve tavukta bulunur.

- D Vitamini: Kemik gelişimine çok büyük katkıda bulunur. Haftada bir porsiyon yağlı balık tüketin.

- Kalsiyum: Kemikleri güçlendirir.

- Demir: Kırmızı et, balık, kuru kayısı, kaju fıstığı gibi besinler tüketebilir.

- Kahvaltı: Tam tahıllı mısır gevreği, muz ve meyve suyu veya iyi pişmiş iki yumurta, ızgara domates ve ekmek. Alternatifi ise meyve salatası ve yoğurt.

- Öğle yemeği: Tavuk göğüslü, salatalı dürüm ya da jambonlu, domatesli ve salatalıklı sandviç.

- Akşam yemeği: Biftek, fırında patates ve sebze ya da fırında somon ve kahverengi pilav.

- Atıştırmalık: Bir avuç badem ve muz. Ya da yağsız yoğurt.

Çocuk odasından TV’leri çıkarın

Amerikalı bilim adamları gün içinde çok fazla televizyon izlemenin çocukları obez yaptığını ortaya çıkardı. Amerikan Pediyatri Derneği tarafından yapılan araştırmada uzmanlar, televizyon izleme alışkanlığı ile obezite arasında yakın bir bağ bulunduğunu açıkladı. Çocukların günde iki saatten fazla eğitim yayını yapan televizyon kanallarını izlememeleri gerektiğini bildiren Doktor Victor Strasburger “Medya, reklamlar ve hareketsizlik çocuklarda obeziteye sebep veriyor” dedi. Çocukların odalarında televizyon ve bilgisayar olmaması gerektiğinin altını çizen bilim adamları Amerikalı çocukların her yıl 20 bin dolarlık fastfood reklamı izlediklerini açıkladı.

Haberin Devamı