Gazete Vatan Logo

Göz ameliyatında devrim! Sadece Türkiye'de kullanılıyor, hastalar her şeyi önceden görüyor

Teknoloji her alanda olduğu gibi tıp alanında da hızla ilerlerken Türk mühendisler, eşi benzeri olmayan bir işe imza attı. Göz ameliyatı olmak isteyen hastalar artık girecekleri operasyonları VR gözlüklerle deneyimleyebilecek. Dr. Sultan Kaya Ünsal, konuyla ilgili detayları anlattı.

Göz ameliyatında devrim! Sadece Türkiye'de kullanılıyor, hastalar her şeyi önceden görüyor

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Türkiye sağlık sektöründe ve tıpta çağ atlamaya devam ediyor. Türk mühendislerinin ortaya çıkardığı sanal lazer deneyimi teknolojisi ile hastalar artık, ameliyatları VR gözlüklerle deneyimleme şansına sahip oluyor. Türk mühendisleri sağlık alanında dünyada eşi olmayan bir işe imza attı. ‘Excimer Lazer’ yöntemi ile gireceği ameliyatı önceden deneyimlemek isteyenler için simülasyon odaları bile oluşturuldu. Ameliyat için başvuran ve sanal lazer deneyimi yaşamak isteyen her hasta bu deneyimi yaşayabiliyor.

GÖZ AMELİYATINI ÖNCEDEN DENEYİMLEME ŞANSI

Günümüzde hastalar uygulanacak tedavi yöntemlerini ayrıntılı olarak araştırıyorlar. Dijital çağın getirdiği kolaylıklar sayesinde birçok bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Koyulan teşhisler sonrası birkaç hekim görüşüne de başvurabiliyorlar.

Bu aşamada hastalar, başka birçok alanda olduğu gibi sanal gerçeklik sayesinde ameliyat öncesi ameliyatı deneyimleme şansını yakalıyorlar.

Bu sayede merak ettikleri ameliyat ortamını ve ameliyat sırasında hastanın yaşadıklarını görebiliyorlar. Bu simülasyonda akıllarına takılan birçok sorunun cevabını bulabiliyorlar. Ameliyata karar verme sürecinde stresten uzak, neyle karşılaşacaklarını bilerek düşünüyorlar ve kararlarını etki altında kalmadan doğru şekilde verebiliyorlar.

Haberin Devamı


SAĞLIKTA VR DEVRİM

Göz bozukluğu olan ve gözlük kullanmak istemeyen hastalara tedavi için eğer göz yapısı uygunsa lazer tedavisi öneriliyor. VR gözlükle ameliyatın tüm adımlarını görebiliyor. Ameliyathane ortamını 360 derece görüp istediği noktadan ameliyat sürecini yaşama şansları oluyor. Böylece hastalar, kafasında olan soru işaretleri giderilirken, korkularını da yenmiş oluyor.

"KENDİSİ GÖRÜP, SÜRECİ ANLAYABİLİYOR”

Konuyla ilgili gazetevatan.com'a bilgi veren Dr. Sultan Kaya Ünsal, göz bozukluğu olan ve gözlük kullanmak istemeyen hastaları detaylı muayene sonrası ‘Excimer Lazer’ ile tedavi ettiklerini belirterek, “Ameliyatın nasıl olacağını merak eden, ameliyattan korkan hastalarımız için VR teknolojisi ile hazırlanan ‘Excimer Lazer’ simülasyonumuzu hastalara izlettiriyoruz. Hasta ameliyathanenin içinde cerrahın yanından tüm süreçleri izleyebiliyor. Bu sırada merak ettiklerini sorabiliyor. Ameliyat olan hastanın neler yaşadığını kendisi görüp süreci anlayabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Gelişen teknoloji ile birlikte insanların artık her alanda önceden deneyimleme istediklerini belirten Dr. Sultan Kaya Ünsal, “Örneğin; uçuş simülasyonu gibi. Bu deneyimle beraber tekrar hasta ile görüştüğümüzde hastanın kaygılarının ortadan kalktığını ve daha kolay karar verdiğini görüyoruz. Bu sayede hastalarımıza ameliyatı daha rahat anlatmış ve tüm soru işaretlerini gidermiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.