Gazete Vatan Logo

Fosfor İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Fosfor Barındıran Gıdalar Listesi...

Fosfor, vücutta normal işleyişin devam etmesi için gerekli olan mineraller arasındadır. Kas gelişimi, doku gelişimi, kemik gelişimi ve doku gelişimi için fosfor önemlidir.

Fosfor İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Fosfor Barındıran Gıdalar Listesi...

Fosfor, birçok gıdada bulunur. Genellikle protein açısından zengin olan besinlerin fosfor bakımından da zengin oldukları bilinir. Protein ve fosfor açısından zengin olan besinler arasında yumurta, et ve kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri ile balık vardır. Eğer beslenme programınızda yeterli kalsiyum ve protein yer alırsa yeterli fosforu da almış olursunuz.

Çünkü kalsiyum içeriği yüksek olan besinler fosfor açısından da zengindir. Fosfor içeren besinler arasında kurutulmuş meyve, kepekli tahıllar, sarımsak, patates ve gazlı içecekler yer alır. Tam tahıllı ekmekler ile tahıl çeşitleri beyaz ekmek ve beyaz undan yapılan gıdalara göre daha fazla fosfor içerir.

En Çok Fosfor Barındıran Gıdalar Listesi...

Yüksek oranda fosfor içeren besinler arasında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar, yağlı tohumlar, balık ve tavuk vardır. Aynı zamanda brokoli, patates, beyaz ekmek, ayçiçeği tohumu ve baklagiller de en çok fosfor barındıran gıdalardandır. Dondurma da fosfor bakımından zengin kaynaklar arasındadır. Birçok besinde ve gıdada yüksek kalsiyum ve protein olduğundan yüksek fosfor da olur.

Haberin Devamı

Genellikle dengeli ve düzenli beslenen kişilerde yeteri kadar fosfor olur. Birçok günlük olarak tüketilen besin fosfor içerir ve vücutta fazla fosfor olması da mümkündür. İnsanlarda fosfor genellikle az değil fazla olur. Eğer vücutta fazla fosfor olursa kişilerde kas güçsüzlüğü, kas ağrısı ve eklem ağrısı da meydana gelir. 

Fosfor Nedir?

Fosfor, birçok gıdada olan bir mineraldir. Güçlü ve sağlıklı kemiklerin oluşması için kalsiyum ile beraber çalışır. Çoğu insan ihtiyacı olan fosfor miktarını genellikle günlük beslenmesinden alır. İnsan vücudunda çok fosfor olması genellikle az olmasından daha fazla karşılaşılan bir durumdur. Vücuttaki fosfor miktarının düşmesi genelde alkolizm, diyabet ve bazı ilaçların kullanılmasından kaynaklanır. 

Fosfor Vücutta Nasıl Çalışır?

Kemiklerin oluşmasına yardım etmek için kalsiyum ile beraber çalışan fosfor kemik sağlığı için önemli bir role sahiptir. Fosfor, aynı zamanda hücre zarlarında ve nükleik asitlerde yapısal bir rol oynar. Fosfor, vücudun enerji üretiminde de yer alan bir mineraldir.

Haberin Devamı

Kalsiyum seviyesi çok yüksek olduğu zaman vücut daha az fosfor emer ve bu durumun tersi de geçerli olur. Aynı zamanda vücutta doğru fosfor emilimi olması için vücudun D vitaminine ihtiyacı olur.