Gazete Vatan Logo

Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Dr. Berkin Gence, erkeklerde görülen saç dökülmesinin belirtilerini ve etkili tedavi yöntemlerini sizler için tüm detaylarıyla anlatıyor.

Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Saç dökülmesi erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Erkeklerde saç dökülmesi oranlarının kadınlara göre daha yüksek olması, saç dökülmesine neden olan 5-alfa redüktaz adı verilen enzimin kadınların vücut yapılarında daha az bulunmasından kaynaklanmaktadır. Erkekler saç dökülmesi sorunlarına daha yatkın oldukları için piyasada bulunan ürünler erkeklere yönelik olduğu için kadınlar bu konuda şanssız sayılabilir. Ancak saç ekimi yöntemi oldukça gelişmiş olduğu için kadın erkek fark etmeksizin bu sorunu yaşayan herkese çözüm olacaktır.

Uzun süreli saç dökülmeleri hastalık belirtisi olabilir
Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormonal dengesizlikler nedeniyle saç dökülmesi meydana gelebilir. Bununla birlikte, uzun süreli saç dökülmesi ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olabilir.

Her saçın ömrü kabaca üçe ayrılır. Büyüme evresi en uzundur ve bu evrede saç ayda ortalama 1 cm uzar. Bu aşama tamamlandıktan sonra saç, birkaç hafta süren bir dinlenme aşamasına girer. Ortalama 2-3 hafta süren bu evreden sonra saç dökülme evresine girilir. Dökülme aşamasına giren saçlar 2-4 ay içerisinde folikül ile olan bağlantısını kaybeder ve dökülür. Bu süre, fırçalama, şampuanlama ile kısaltılabilir, ancak uzatılamaz. Bu sürenin sonunda saçlar herhangi bir tedavi uygulanmasa bile kendi kendine dökülecektir.

Haberin Devamı


Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri
Her saç telinin bir yaşam döngüsü vardır. Her saçın 4-6 yıllık bir ömrü vardır, sonra dinlenir ve sonra dökülür. Bu şekilde saç dökülmesi çok doğal bir süreçtir ve günde 50-100 saç dökülmesi normal kabul edilir. Bu miktar aşılırsa, duşta dokunulabilecek saç miktarı artarsa veya yıkanmış ve kurumuş saçları elle çektiğimizde 3-5 tel saç alırsak ciddiye alınmalıdır. Saç dökülmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi yapmak önemlidir.

Genetik faktörler: Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri farklıdır. Erkek kelliği genellikle kalıtsal olan ve nüfusun yüzde 50'sinden fazlasında görülen erkek hormonuna duyarlı kelliktir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Kellik yaşla birlikte gelişir ve sonunda saç ekimi gerektirebilir. Tamamlayıcı tedavi, ara tedavi ve erken yaşta başlayan PRP tedavisi, dökülme hızını yavaşlatabilir.

Haberin Devamı

Deri problemleri: Deri ve iç rahatsızlıklar da saç dökülmesine neden olabilir. Ciltle ilgili sızıntıların çoğu, cildi etkileyen hastalıklar kafa derisini etkilediğinde ortaya çıkar. Saçlar sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, aşırı yağlı cilt, mantar hastalıkları vb. durumlardan etkileniyorsa dökülmeler kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmeler, altta yatan cilt durumu tedavi edilerek tedavi edilebilir.

Stres: Aşırı stres, saç dökülmesinin ve herhangi bir hastalığın başka bir nedenidir. Depresyon, anksiyete, psikoz ve terapide kullanılan ilaçlar saçı etkileyebilir ve dökülmesine neden olabilir.

Tedavi kişinin ihtiyacına göre belirlenmelidir
Saç dökülmesi tedavisinde ilk yapılması gereken doğru tanı koymaktır. İlk olarak, saç dökülmesinin nedenlerini ve türlerini anlayın. Doktor muayenesi ile saç dökülmesine neden olan faktörler belirlenir ve uygun tedavi planlanır.

Haberin Devamı

İlaç tedavisi: Saç dökülmesini önlemek ve mevcut saçları kalınlaştırmak için bazı ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilir. Yeni saçlarda hafif ila orta şiddette saç dökülmesini önlemek için saçların inceldiği ve zayıfladığı bölgelerde ilaçlar yararlı olabilir. İlacın yaptığı; saç hacmini artırma, inceltme saçlarını kalınlaştırma ve daha fazla saç dökülmesini önleme şeklindedir. İlaçların başın ön ve üst kısımlarındaki tam saç dökülmesine çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur. Tam saç dökülmesinde saç folikülünün hücreleri ölür ve yeni saç üretemez. Bu aşamada, yeni saçların büyümesine yardımcı olacak herhangi bir ilaç yoktur.

Saç ekimi: Saç ekimi özellikle erkek tipi kellik sorunu yaşayan kişiler için faydalıdır. Erkek tipi kellik, genetik olarak yatkın kişilerde erkek hormonlarının etkisine tepki olarak gelişir. Bu hormonun etkisiyle folikülün etrafındaki kılları üreten hücreler zamanla ölür. Bu nedenle saçlar önce incelir, sonra uzamaya başlar ve sonunda tamamen dökülür. Bu hastalarda saç ekimi en kesin ve kalıcı tedavi şeklidir.

Haberin Devamı

Saç ekimi sonrası şapka ne zaman takılır?
Greftler kafa derinizin kalıcı bir parçası olduğunda, rahatlıkla şapka takabilirsiniz. Bazı uzmanlar, greftlerin tamamen sabitlenmesini sağlamak için şapka takmadan 3 hafta kadar beklemeyi önerir.