Gazete Vatan Logo

Eliminasyon diyeti ne için yapılır? Eliminasyon diyeti nasıl yapılır? Eliminasyon diyet listesi!

Eliminasyon diyeti; insan vücudunda şişkinlik gibi rahatsızlıklar veren gıdaların bulunmasına imkan tanınmasını sağlayıp, bireyin diyet listesinden çıkarmasına yardımcı olan bir diyettir. Gıdaların sindirilmediği vaziyetlerde bağırsaklarda mayalanma süreci başlar. Bu durum yüzünden şişkinlik, kimi durumlarda ise alerjilere neden olmaktadır. Eliminasyon diyeti sayesinde vücutta hassasiyete sebep olacak gıdalar deneme ve yanılma metoduyla tespit edilir. Peki eliminasyon diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte tüm detayları ile eliminasyon diyeti…

Eliminasyon diyeti ne için yapılır? Eliminasyon diyeti nasıl yapılır? Eliminasyon diyet listesi!

Eliminasyon diyeti; isminden de anlaşıldığı üzere türlü besinlerin beslenme programından çıkarılarak, kontrollü bir biçimde tekrardan eklenmesiyle yapılan bir diyet türüdür. Ana hedefi ise insan vücudunun ne tür besin gruplarına, nasıl reaksiyon gösterdiğini keşfedebilmek ve ona göre beslenmektir. Bütün bu süreç boyunda ise bağırsaklarda yer alan olası hasarların onarılması için destek olan bu diyet; inflamatuar hastalıkları olan kişilere diyetisyen ve doktor kontrolünde tavsiye edilmektedir. Bu diyeti; kronik ve ciddi hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere herkesin mutlaka olarak doktor kontrolünde yapması önemlidir.

 ELİMİNASYON DİYETİ NEDİR?

 Kronik inflamatuar rahatsızlıkların tedavisi adına etkili bir yardımcı olan eliminasyon diyeti, özel diyet şeklinde fonksiyonel tıp bünyesinde kullanılmaktadır. Adının diyet olmasına karşın temel amaç kilo vermek değildir. Bu diyetin temel amacı; bağışıklığı düzenlemek amacıyla antijen şeklinde görülen bütün besinlerin tüketimini kesmek olarak belirtilmektedir. Aynı şekilde fazla kilo kaybı, diyetin yan etkisi olarak görülmektedir. Bu diyet; uzun zamanlı yapılan bir beslenme şekli olmamaktadır. Kronik inflamatuar hastaları, sadece 6 hafta boyunca uygulamalıdır.

Haberin Devamı

ELİMİNASYON DİYETİ NASIL YAPILIR?

Eliminasyon diyeti; 21 gün boyu alerjen gıdalar tüketilmeden uygulanmaktadır. Daha sonra bebeklere ek besin uygulandığı gibi 3 gün kuralı ile diyetten çıkarılan gıdalar tekrardan listeye eklenir.

ELİMİNASYON DİYET LİSTESİ

Eliminasyon diyet listesi için örnek bir liste olmamakla beraber bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar ise;

- Kahvaltı ihmal edilmemelidir.

- Her ana öğünden sonra ara öğün yapılmalıdır.

- Vücudun su kaybını dengelemek adına su tüketmek gerekmektedir.

- Kuru yemiş ve tropikal meyveler dikkatli tüketilmelidir. Hatta 21 gün boyu diyet listesinden çıkarmak gerekir.

- Eliminasyon diyeti yapılırken önceden mideyi yoran gıdalar not alınarak öncelikli şekilde listeden çıkarılması gerekmektedir.

 ELİMİNASYON DİYETİNDE TÜKETİLMESİ OLAN SERBEST BESİNLER;

Haberin Devamı

 - Gece sebzeleri dışındaki her tür sebze,

 - Turunçgiller dışındaki her tür meyve

 - Normal buğday dışında karabuğday ve pirinç,

 - Karabiber, elma sirkesi, taze otlar ve baharatlar. Ancak acı biber ve kırmızı biber kullanılmamalıdır,

 - Su ve bitki çayları,

 - Yabani av hayvanları, kuzu eti, hindi, somon eti gibi balık türleri,

 - Şekersiz pirinç sütü ve Hindistan cevizi sütü,

 - Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, keten tohumu yağı şeklinde sıralanabilir.

 Bütün bu besinler, eliminasyon diyeti yapılırken tüketilmesi serbest olan besinlerdir.