Gazete Vatan Logo

E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok E Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

E vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve birçok gıdada da bulunur. E vitamini en çok kırmızı et, ceviz, fındık, ton balığı, somon, yumurta ve tahıllarda bulunmaktadır.

E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok E Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

E vitaminine olan günlük ihtiyacın karşılanması için beslenme programında meyve ve sebzelere yer verilmesi gerekir. E vitamini zeytinyağı ve fındık gibi bitkisel yağlarda, ceviz, badem, fındık ve ay çekirdeği gibi yağlı tohumlarda bulunur.

Kümes hayvanlarında, muz, kivi, avokado gibi meyvelerde ve somon, hamsi, sardalya, ton balığı ve uskumru gibi balık türlerinde de bulunur. Tere, ıspanak, marul, maydanoz, lahana, kereviz, balkabağı ve brokoli gibi sebze ve yeşillikle de e vitamini içerir. Yumurta, tahıllar, kırmızı et ve tereyağı da yüksek oranda e vitamini içeren besinler arasında yer alır.

En Çok E Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

E vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve birçok gıdada da bulunur. Tahıllar, bitkisel yağlar, kümes hayvanları, et, meyveler, sebzeler, yumurta ve buğday tohumu E vitamini içerir. Daha çok meyve ve sebzelerde, tohumlarda ve kuruyemişlerde E vitamininin bulunduğu bilinir.

E vitamini nadiren görülen ama genetik bozukluğu olan kişilerde ya da düşük kilolu bebeklerde eksikliği olan bir vitamindir. E vitamini birçok meyve, sebze ve besinde bulunduğundan eksikliği ile çok fazla karşılaşılmaz. Sindirim bozukluğu olan ya da yağı doğru şekilde emmeyen kişilerde E vitamini eksikliği ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E vitamini insan vücudunda birçok etkiye sahiptir. Vücuttaki birçok organın sağlıklı şekilde çalışabilmesi için E vitaminine ihtiyaç duyulur. E vitamini vücuttaki stresi azaltır ve hücrelerde de genetik hastalıkların oluşmasını engeller.

E vitamini vücutta gerektiği kadar olursa kanser başta olmak üzere birçok hastalıkla da savaşılır. Büyüme ve gelişim dönemindeki çocuklarda göz gelişimi için de E vitamini önemlidir. Buna ek olarak daha sağlıklı bir cilt görünümü için de E vitamini önemlidir. 

E Vitamini Eksikliğinin Belirtileri

E vitamininin eksik olması halinde kişilerde yorgunluk, halsizlik, görme problemleri, deride ve dilde çatlaklar olur. Bu kişilerin ciltleri daha kolay morarır, kas kaybı olur, tırnak ve saç sağlıkları da bozulur. E vitamini eksikliğinde kansızlık da ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Eğer bu belirtilerden bir ya da birden fazlası olursa kişilerin doktora gitmesi ve vitamin testi yaptırması önerilir. Muayene ve test sonuçlarına göre kişilerde vitamin takviyesine ihtiyaç olup olmadığı anlaşılır. Bu sayede vitamin eksikliğinden kaynaklı olan sağlık sorunları da ortadan kaldırılmış olur.