Gazete Vatan Logo

Diş ve çene ağrısı ile ortaya çıkıyor: Bruksizm

Sabah uyandığınızda çene kaslarınızda ve dişlerinizde ağrı varsa, muhtemelen siz de Bruksizmden muzdarip olabilirsiniz. Amerikan Uyku Cemiyeti'ne göre, toplumun yüzde 10'u diş sıkmaya bağlı sorunlar yaşıyor. Peki diş gıcırdatma rahatsızlığından kurtulmak mümkün mü?

Diş ve çene ağrısı ile ortaya çıkıyor: Bruksizm

Pek çok kişi diş  gıcırdatmadan muzdarip. Kişiyi gece derin uykudan uyandıran, sabah çene kaslarındaki ağrıyla uyanmasına neden diş  gıcırdatmanın nedeni çoğunlukla stres kaynaklı oluyor. Uzun süren ve kronik hale gelen diş  gıcırdatma sorunu, kişinin hayat kalitesini doğrudan etkiliyor. Uykusunu alamamış olarak uyanan ve güne kas ağrıları ile başlayan kişinin tüm günü bu durumdan etkiliyor. 

Bruksizm, halk arasındaki adı ile diş gıcırdatma, uyku esnasında bilinçsiz olarak yapılıyor. Bu nedenle birçok kişi böyle bir sorun yaşadığının farkında olmuyor.

AŞINMA VE YIPRANMAYA YOL AÇIYOR

Bruksizmden muzdarip olanlar baş ağrısı, çene ağrısı, diş hassasiyeti, kulak ağrısı, migren, yüz ağrısı ve hem dişlerinde hem de çene kaslarında aşınma ve yıpranma yaşıyor. Önemli sağlık sorunlarına neden olan diş sıkma ile ilgili ne gibi önlemler alınabilir?

Geceleri ağız koruyucu takmak veya stresi azaltmak için gece rutinleri gibi bruksizm için mevcut tedaviler, devam eden diş hasarını önlemeye odaklanırken, yeni araştırmalar botoksun diş gıcırdatma problemini tamamen durdurabileceğini gösteriyor.

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, botoks işleminin diş gıcırdatma üzerinde etkili olduğunu vurgulayarak, "Kişi tedavi için geldiğinde direkt olarak çene hareketini kontrol eden masseter kasına küçük bir doz botoks enjekte ediliyor. Botoks, kasın çeneyi istemsiz olarak kenetlemesini ve hareket ettirmesini engelliyor. Botoks enjeksiyonu sonucunda oluşan gevşeme dişlerdeki aşınma ve yıpranmayı azalttığı gibi baş ağrılarını, yüz ağrılarını, migren ve kulak ağrılarını da azaltmaya yardımcı oluyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Öztürk, diş gıcırdatma ve çene sıkma ile ilgili en önemli sorunlardan biri olarak sonrasında ortaya çıkan ağrılı belirtiler olduğunun altını çiziyor: “Uykuda bruksizmden mustarip olan bir kişi, genellikle sabahları ağrıyan çene kaslarından şikayet eder. Ne yazık ki, geceleri ağız koruyucu kullanmak veya ertesi sabah anti-inflamatuar ilaçlar almak gibi geleneksel tedavi seçenekleri ağrılı yan etkileri azaltmak için yeterli değildir. Diş gıcırdatma için botoks kullanmak, invaziv cerrahi tekniklerden kaçınmak isteyenler için de harika bir alternatiftir”.