Gazete Vatan Logo

Çinko İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Çinko Barındıran Gıdalar Listesi...

Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam için vitaminlerin ve minerallerin vücutta yeteri kadar olması gerekir. Çinko dışarıdan karşılanması gereken bir mineraldir ve bağışıklık sistemi üzerinde de oldukça etkilidir.

Çinko İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Çinko Barındıran Gıdalar Listesi...

İnsan vücudunda ortalama 2-3 gram buluna çinko en çok hayvansal ve bitkisel besin kaynaklarında vardır. Özellikle kırmızı et tüketen kişilerde çinko eksikliğine hiçbir zaman rastlanmaz. Çinko içeren besinler arasında kırmızı et, hindi, tavuk, deniz ürünleri, susam, pazı, roka, mantar, patates ve beyaz peynir vardır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine sahip kişiler vitamin ve mineraller konusunda sorun yaşamazlar. 

En Çok Çinko Barındıran Gıdalar Listesi...

Çinkonun yer aldığı birçok besin vardır ve bu besinleri düzenli şekilde tüketmek gerekir. Sebzelerden patates, kuşkonmaz, yeşil mercimek, bezelye, bamya, mantar ve ıspanak en çok çinko barındıran gıdalardandır. Hayvansal gıdalar içinde karides, yumurta, istiridye, tavuk, midye, deniz ürünleri ve kırmızı ette de çinko bulunur.

Süt ürünlerinden yoğurt, beyaz peynir, kuru yemişlerden de kaju, Antep fıstığı, ay çekirdeği, yer fıstığı ve bademde çinko bulunur. En çok çinko içeren tahıllar ise fasulye, kepek, arpa, pirinç, bulgur, nohut ve buğday tohumu olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

Çinko Nedir?

Vücudun işleyişinde önemli bir yeri olan çinko, dışarıdan karşılanır çünkü vücut tarafından doğal yollar ile üretilmez. Bazı gıdalarda çinko bulunduğundan bunun doğal şekilde beslenmeden alınması gerekir. Bir insan bedeninde çinko en çok karaciğerde, böbrekte, gözlerde ve kaslarda bulunur.

Çinko, vücuttaki ortalama 300 enzimin çalışması için gereklidir. Çinkonun vücutta emilebilmesi için pankreas ile beraber çalışması gerekir. Pankreas tarafından salgılanan enzimler ile birlikte rol alır. Bir yetişkin tarafından günlük alınması gereken çinko miktarı 10 mg olarak bilinir. 

Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Gün içerisinde yeteri kadar çinko alınmaması halinde kişilerde çinko eksikliği ortaya çıkabilir. Bu durumun sonucunda da günlük hayatı etkileyen bazı durumlar ortaya çıkabilir. Doktor kontrolünde gerçekleştirilen vitamin testleri ile çinko eksikliğinin tespit edilmesi mümkündür. Çinko eksikliği durumunda yaralar daha yavaş iyileşir, uzun süreli iştah kayıpları olur, göz ve çevresinde lekeler oluşmaya başlar.

Haberin Devamı

Ciddi derecede anemi ortaya çıkması, kilo kaybı yaşanması, ishal ve yorgunluk hissi ile bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi de belirtilerdendir. Genellikle alkol alan kişilerde çinko eksikliği gözlemlenir çünkü alkolde bulunan maddeler çinkonun vücutta daha yavaş işlenmesine neden olur. Çinko eksikliğinde vücuttaki nem dengesi bozulur ve ciltte kuruluklar meydana gelebilir.