Gazete Vatan Logo

Çalışanların kabusu oluyor! Uzman isimden bel ağrılarıyla ilgili peş peşe uyarılar

Özellikle masa başı çalışanlar için uzman isimden uyarılar peş peşe geldi. Çalışma hayatının durağanlığı sebebiyle birçok çalışanın başı bel ağrılarıyla ilgili derde giriyor. Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak bel ağrılarının önüne geçilmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Çalışanların kabusu oluyor! Uzman isimden bel ağrılarıyla ilgili peş peşe uyarılar

Çalışanların kabusu olan bel ağrılarıyla ilgili flaş açıklama geldi. Hareketsiz bir işte çalışan birçok vatandaşın muzdarip olduğu bel ağrılarıyla ilgili uzman isimden peş peşe uyarılar geldi.  Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu basit kurallara uyarak bel ağrılarından nasıl kurtulunacağı hakkında bilgi verdi.

3 AYDAN FAZLA SÜREN AĞRILAR KRONİKLEŞMİŞ DEMEKTİR

Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu bel ağrılarıyla ilgili bilgi vererek, "İnsanların sıklıkla yaşadığı bel ağrısı bazen geçici olabilir ancak aynı zamanda birden fazla tıbbi durumun belirtisi de olabilir. Orta yaşlı kişilerde bel ağrısının pek çok nedeni vardır. Bunlar arasında kronik bel ağrısı kişilerin uzun süreli ağrılarını temsil etmektedir. Kısa sürede geçmeyen ve 3 aydan fazla süren ağrılara kronik bel ağrısı denir. Bel ağrısının sinir sistemiyle çok ilgisi vardır. Sırtın alt kısmındaki sıkıştırılmış bir disk, diske baskı yapar ve bu da iltihaba yol açabilir. Sinir üzerindeki baskı nedeniyle ağrı hissedilir. Kronik bel ağrısı belirtileri vücutta kan dolaşımının azalması ve kan dolaşımının yetersiz olmasıyla da ortaya çıkabilir." dedi.

Haberin Devamı

 YORUCU EGZERSİZLERE DİKKAT

Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu yorucu egzersizlere dikkat edilmesi gerektiğini anlatarak, "Bel ağrısı başlangıçta karıncalanma, ağrı, yanma ve eğilme ve doğrulma sırasında hareket kısıtlılığı olarak kendini gösterir, ardından kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek daha fazla rahatsızlık dönemleri gelir. Bu ağrılar bazen noktasal bölgelerde tespit edilirken bazen de belin farklı bölgelerini kaplar. Kronik bel ağrısı olan kişiler yorucu egzersizlerden ve kas-iskelet sistemini etkileyen egzersizlerden kaçınmalıdır. Kol, kalça, bacak ve beldeki ağrının şiddeti bazı önleyici tedbirlerin alınması açısından önemlidir. Bunlar kronik bel ağrısının belirtisi olabilir Kadınların yaptığı en büyük hata, mutfağın üst rafındaki tavaya uzanmak bile sırtın gergin olmasına yol açabilir. Ayrıca perdeleri çıkarırken veya takarken merdiven kullanmamak, ayakkabı bağlarını bağlarken dizlerinizi bükmemek de belinizin zorlanmasına neden olabilir." dedi.

Haberin Devamı

FELÇ BİLE BIRAKABİLİR

Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu: Kazalar ve yaralanmalar; trafik kazaları, düşmeler ya da omurgayı etkileyen yaralanmalara maruz kalmaktadır. Bazen omurga kırıkları kişiyi felç bile edebilir. Bu durumda kemiğin güçlendirilmesi gerektiğinden cerrahi müdahale gerekir. Kemik ve eklem hasarı; yaşlandıkça kemikler zayıflar ve bu da kemik hasarına neden olabilir. Genç hastalarda istemsiz hareketler kemik dejenerasyonuna neden olabilir.

KRONİK BEL AĞRILARINDAN KORUNMAK MÜMKÜN

Kronik bel ağrılarından nasıl korunacağıyla ilgili bilgi veren Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, "Kronik bel ağrısından korunmak mümkündür. Bu önlemleri hayatınıza dahil ederek kronik bel ağrılarından korunabilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün. Ani hareketlerden kaçının. Bele kuvvet uygulayan hareketler yapmayın. Düzenli egzersizle sırt kaslarınızı güçlendirin. Uzun süre hareketsiz oturmayın. Sağlıklı ve ortopedik yatak ve yastıkları tercih edin" dedi.

AMELİYAT OLMADAN BEL AĞRSINDAN KURTULABİLİRSİNİZ

Bel ağrılarından ameliyatsız şekilde kurtulabileceğine de dikkat çeken Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, "Bel ağrılarından ameliyatsız şekilde kurtulabilir. Radyofrekans yöntemi, bel ağrısını hafifletmek için sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, ağrının kaynağı olan sinir iletimini geçici olarak engellemeyi amaçlar. Radyofrekans uygulaması sırasında ağrıya sebep olan bölgeye özel bir cihazla yüksek frekansta elektrik akımı verilir. Bu sayede sinirlerin ağrı sinyalleri göndermesi engellenir ve ağrıyı azaltır. Uzun süreli tedavi sonuçlarında kalıcı rahatlama sağlayabilir." dedi.

Haberin Devamı

BOTOKS İLE KASLAR RAHATLATILIYOR

Bel ağrıları için diğer tedavi yöntemlerinden de bahseden Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, "Ozon tedavisi, bel ağrısını hafifletmek ve disk baskısını azaltmak için kullanılan bir diğer yöntemdir. Bu tedavi sırasında, ağrının kaynağı olan bölgeye ozon gazı enjekte edilir. Ozon gazı, inflamasyonu azaltır, dolaşımı artırır ve ağrıyı hafifletir. Botoks enjeksiyonları ile ise, istemsiz kas kasılmalarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir madde olarak bilinir, ancak bel ağrısının tedavisinde de etkilidir. Bel ağrısı için botoks enjeksiyonları, spazm yapmış kasları rahatlatmayı amaçlar. Uzman bir doktor tarafından belirlenen bölgelere botoks enjeksiyonları yapılır. İşlem hızlıdır ve bazı durumlarda lokal anestezi gerekebilir. Bu yöntemle bel ağrısının hafifletilmesi mümkündür. Enjeksiyon tedavisi: Enjeksiyon tedavisi veya kuru iğne tedavisi, kas spazmlarını hafifletmek için kullanılır. Bu tedavide, sertleşmiş kasların üzerine iğneler yerleştirilerek kasların gevşemesi sağlanır. Kronik bel ağrısının tedavisi, bel ağrısının altında yatan nedene ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda bel ağrısı kronikleşebilir ve tedavisi zorlaşabilir. Bu nedenle kronik bel ağrısı olan kişilerin düzenli olarak doktorlarına başvurmaları ve kişiye özel düzenlenecek tedavi seçeneklerini değerlendirmeleri önemlidir." dedi.

Haberin Devamı