Gazete Vatan Logo

B Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok B Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

B vitaminleri suda çözünen vitaminlerdir ve vücutta depolanmaz. Bu nedenle gıdalardan düzenli olarak vücuda alınması gereken bir vitamin grubudur.

B Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok B Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

B vitamini içeren besinler genellikle tahıl ürünleri, balıklar, süt ürünleri ve et ürünleridir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etlerinde, buğdayda, yumurta, süt ve balık etinde yüksek oranda b vitamini bulunur. Sakatat, patates, peynir, mercimek, havuç, limon, incir, kabak, hurma, portakal, kuruyemiş ve bezelyede de b vitamini bulunmaktadır.

B vitamini vücutta depolanmayan bir vitamin olduğu için mutlaka düzenli olarak besinlerle beraber vücuda alınmalıdır. Eksikliği durumunda ortaya çıkan belirtiler olması halinde de doktora başvurmak ve vitamin testi yaptırmak önerilir.

En Çok B Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

Sinir sisteminin korunması için gerekli olan b vitamini birçok gıdada bulunmaktadır. Özellikle beslenme ile vücuda alınması gereken b vitamini vücut tarafından depolanmayan bir vitamindir. Eksikliği halinde de kişilerde dil, dudak ve yanak bölgesinde yanmalar oluşabilir. Eğer yüksek derecede b vitamini eksikliği olursa bu da büyümeyi yavaşlatıcı etkiye sahip olur.

Enerji üretimi için b vitamini gerekli olduğundan b vitamini içeren gıdaları tüketerek daha enerjik hissetmek de mümkündür. B1 vitamini içeren besinler et, balık, yumurta, süt ve buğdaydır. B2 vitamini havuç, patates, peynir, süt, mercimek, fındık ve fıstıkla bulunurken B3 vitamini de baklagillerde, limon, portakal ve hurmada olur.

Haberin Devamı

B5 vitamini kuruyemişlerde, avokado ve karnabaharda, B6 vitamini muz, yumurta ve ıspanakta, B7 vitamini de mantar, brokoli, badem ve soğanda bulunur. B9 vitamini taze soğan, taze fasulye, nane, kivi ve brokolide, B12 vitamini de balık, yumurta, süt ve karideste bulunur. 

B Vitamini Nedir?

B vitamini toplamda 8 türdedir ve hepsinin vücutta farklı görevleri vardır. B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (pridoksin), B7 (biyotin), B9 (folik asit, folat), B12 (kobalamin) B vitamini çeşitleridir.

B vitamini besinler ile vücuda alınması gereken bir vitamindir ve eksikliği halinde vücutta halsizlik ya da enerji azlığı olabilir. Fakat b vitamini neredeyse tüm besinlerde olduğundan sağlıklı ve düzenli beslenen kişilerde genelde b vitamini eksikliği olmaz.

Haberin Devamı

B Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?

B vitamini vücutta depolanmayan bir vitamin olduğu için vücuda besinler yolu ile alınması gerekir. Yetersiz beslenme, alkol bağımlılığı ya da vücutta yeterli emilim yapılmaması b vitamini eksikliğine neden olabilir. B vitamini eksiliğinde halsizlik, yorgunluk, depresyon, dikkat eksikliği, saç dökülmesi ve aşırı sinirlilik ortaya çıkabilir.