Gazete Vatan Logo

Antioksidan İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Antioksidan Barındıran Gıdalar Listesi...

Antioksidan, serbest radikaller ile savaşarak vücudun sağlıklı olmasına yardım eden maddelerdir. Antioksidanlar sayesinde birçok hastalığa yakalanma riski azalır ve vücudun bağışıklık sistemi de güçlenir.

Antioksidan İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Antioksidan Barındıran Gıdalar Listesi...

Antioksidanlar en çok meyve ve sebzelerde bulunur. Çoğu meyvenin ve sebzenin renkli yapıda olması içerdiği antioksidanlardan kaynaklanmaktadır. Antioksidan içeriği en çok olan besinler de genellikle süper gıdalar veya fonksiyonel besinler olarak adlandırılır.

Antioksidanların temel kaynağı olan besinler fındık, ceviz, süt ürünleri, yumurta, mısır, papaya, çilek, biber, limon, portakal, domates, karpuz, buğday ve pirinçtir. Genelde canlı ve parlak renkli olan meyve ve sebzeler yüksek oranda antioksidan içeriğine sahip olarak bilinir. 

En Çok Antioksidan Barındıran Gıdalar Listesi...

Antioksidan besinleri çok çeşitlidir. Neredeyse tüm sebze, meyve, tam buğday ürünler ve kuruyemişler antioksidan içerir. Kümes hayvanları, kırmızı et ve balık bu gıdalara göre daha az antioksidan içermektedir.

Antioksidan barındıran gıdaların arasında böğürtlen, bitter çikolata, çilek, enginar, ıspanak, soğan ve sarımsak vardır. Kırmızı pancar da en çok antioksidan barındıran gıdalardan biridir. Düzenli olarak sebze ve meyve tüketen kişiler genellikle antioksidan bakımından zengin besinler tüketmiş olurlar. 

Haberin Devamı

Antioksidan Türleri Nelerdir?

Antioksidan maddeler genelde farklı alt türler olarak incelenir. Suda çözünen ve yağda çözünen olarak sınıflandırılan antioksidanların türleri de farklıdır. Suda çözünenler hücre içinde ve hücre dışı sıvıların içinde gelişmektedir. Yağda çözünen antioksidanlar ise lipit yapıdadır ve hücre zarının içinde etkilere sahiptir.

En önemli antioksidan türleri arasında vitamin E, vitamin C, vitamin A, manganez, likopen, selenyum, beta karoten ve glutatyon yer alır. Bunlar en çok bilinen güçlü antioksidan türleridir fakat bunlardan başka da birçok farklı antioksidan türü vardır. Bitkisel kökenli olan hemen hemen her besinin yapısında farklı türlerde ve miktarlarda antioksidan yer almaktadır.

Antioksidanların Faydaları Nelerdir?

Serbest radikallerden kaynaklanan hücre ve DNA hasarlarını önler, kansere karşı vücudu korur.

Antioksidan A ve C vitaminleri yeteri kadar alınırsa katarakt hastalığına yakalanma riski azalır. Gözün yapısındaki merceklerin bulanıklaşmasına neden olan protein birikimi antioksidan tarafından azaltılır ve göz hastalıklarının ilerlemesi önlenir.

Haberin Devamı

Yeterli kadar antioksidan alımı ile kalp ve damar sağlığı korunur. Daha fazla meyve ve sebze tüketen insanlarda felç ve kalp krizi riski daha az olur.

Antioksidan türleri genellikle sinir ve beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olur ve bilişsel fonksiyonları da destekler. Demans, alzheimer ve parkinson gibi nörolojik hastalıklardan korunmak için de antioksidanlar önemlidir.