Gazete Vatan Logo

Akciğer kanseri belirtileri ne? Akciğer kanseri neden olur?

İkinci en yaygın kanser türlerinden olan akciğer kanseri erken evlerde belirgin semptomlar göstermiyor. En önemli nedeninin sigara olarak gösterildiği akciğer kanserinde sigara içenlerin yakalanma riski içmeyenlere göre 23 kat fazla olduğu saptanmıştır. Peki, Akciğer kanseri belirtileri ne? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanserinin ilk belirtisi nedir? Akciğer kanseri tedavisi nasıldır? İşte bilmeniz gerekenler…

Akciğer kanseri belirtileri ne? Akciğer kanseri neden olur?

Akciğer kanseri meme kanserinden sonra ikinci en yaygın kanser türü olarak biliniyor. Hem erkekler hem de kadınlar için kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olarak gösteriliyor. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, kadınların erkeklere göre akciğer kanseri teşhisi alma olasılığı daha yüksek olduğu ancak erkeklerin ölüm riskinin daha fazla olduğu biliniyor.

AKCİĞER KANSERİ NEDEN OLUR?

Akciğer kanseri, akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir tümör oluşturmasıdır. Oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyüyerek ileriki evrelerde ise dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara yayılarak hasara neden olur. Bu yayılmaya metastaz denir. Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara olsa da sigara içmeyenlerde de akciğer kanserine rastlanabilir. Akciğer kanserleri vakalarına bakıldığında %15’lik dilimi hiç sigara içmemiş kişiler oluşturmaktadır. Sigara içilen ortamlarda bulunmak da akciğer kanseri gelişim riskini artırmaktadır. Sigaradan uzak durarak 10 yıl için de akciğer kanseri riski yüzde 50 azaltılabilir. Sigaranın dışında; genetik geçiş, asbest, radon gazı, hava kirliliği de akciğer kanseri nedenlerindendir.

Haberin Devamı

AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ NE?

Akciğer kanserlerinin en sık görülen belirtileri şunlardır;

- Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük

- Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak

- Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı

- İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı

- Ses kısıklığı

- Nefes darlığı

- Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları.

KİMLER AKCİĞER RİSKİ ALTINDADIR?

igara, puro, pipo (tütün) içenler, daha önce verem hastalığı geçirenler, daha önce akciğer kanseri geçirenler, radyoaktif ışınlara maruz kalanlar, radyoterapi öyküsü olanlar, hava kirliliği, ailede akciğer kanseri geçmişi olanlar, radyoaktif gazlara maruz kalanlar akciğer kanseri riski taşırlar.  

NASIL TANI KONULUR?

Akciğer kanseri tanısı için öncelikle röntgende kitle olup olmadığına bakılır. Hastanın geçirdiği hastalıklar, tütün kullanma durumu, çevresel etkiler veya mesleki olarak maruz kaldığı zararlı maddeler ile diğer aile fertlerinde kanser olup olmadığı, ailedeki kanser geçmişi sorgulanır. Eğer akciğer kanserinden şüpheleniliyorsa balgam sitolojisi adı verilen balgam tetkiki yapılır. Bu tetkik, akciğer kanserini tespit etmek için kullanılan en basit testtir. Kanser olup olmadığından emin olmak için akciğer dokusu incelenir. Bu inceleme, kanserin türünü ve yayılma durumu veya kanser evresini belirlemek için yapılır. Bilgisayarlı tomografi çekilerek kitleye nasıl ulaşılacağı belirlenir. Biyopsi ya da bronkoskopi gibi yöntemlerle kitleye ulaşılır. Biyopsinin incelenmesi sonucu da akciğer kanserinin tanısı konulur. Eğer hastalık başka organlara da sıçramışsa, o organlardan da parça alınarak tanıya gidilebilir. Tanı konulduktan sonra akciğer kanseri evresini belirlemek için tetkikler yapılır.

Haberin Devamı

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tanı konulan hastanın tedavisi farklılık gösterir. Tedavi kararında ve hangi yöntemin yapılacağına hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Akciğer kanseri tedavisi cerrahi hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekler içerir.

Haberin Devamı