Gazete Vatan Logo

Ağız sağlığının ihmal edilmesi diş kaybına neden olabilir!

Diş Hekimi Şahin Durmuş, diş kaybına neden olan ağız sağlığı ihtimali ve dikkat edilmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Ağız sağlığının ihmal edilmesi diş kaybına neden olabilir!

Birçok kişi sadece yaşlanınca dişlerini kaybedeceğini düşünür oysaki çok erken yaşlardan itibaren diş kayıpları yaşanabilir. Bunun en başlıca sebeplerinden biriyse ağız sağlığı ihmalidir. Dişleri korumak ve ağızda kalma süresini uzatmak için yapılması gereken çok şey var. Bunların en başında düzenli diş ve dişeti bakımı, diş hekimi ziyareti ve kontrolü gelir. Peki dişlerin dökülmesine neden olabilen en yaygın sorunlar nelerdir?

Dişeti hastalıklarına dikkat

Yetişkinlerde erken diş kaybının bir numaralı nedeni periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalığıdır. Diş eti hastalığı, bakteriler diş eti dokusunun altında ilerleyip yerleşerek enfeksiyona neden olduğunda ortaya çıkar. Bu enfeksiyon erken yakalanırsa tedavi edilebilir, ancak önlem alınmazsa hem diş eti dokusunu hem de çene kemiğini yok etmeye başlar ki her ikisi de dişleri yerinde tutmaya yardımcı olan unsurlardır. Bu destek yapısı olmadan dişler gevşer ve en sonunda da düşer.

Diş çürükleri tedavi edilmeli

Hemen hemen hepimiz en az bir çürük yaşamışızdır ve bununla birlikte gelebilecek rahatsızlığı biliyoruz. Dişlerin zarar görmesinin nedeni, çürüğün esasen dişte sinirlerin ve köklerin tutulduğu dişin iç işleyişini etkileyebilecek küçük bir delik olmasıdır. Sonuç, şiddetli diş ağrısıdır. Çürükler erken yakalanırsa uzman diş hekimi tarafından hızlı ve kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, tedavi edilmediğinde, çürükler dişi içten dışa tahrip edebilir veya kanal tedavisi gerektirebilir ya da diş kaybıyla sonuçlanabilir.

Haberin Devamı

Kazalar da diş kaybında etkili rol oynayabilir

Dişlerinize mükemmel bir şekilde baksanız bile kaza veya travma sonucu diş kaybı yaşayabilirsiniz. Diş kaybı, birçok spor yaralanmasının ve hatta araba kazalarının veya düşmelerin inanılmaz derecede yaygın bir yan etkisidir. Dişlerimize gelebilecek kazaları veya travmaları tamamen önlemek için fazla bir şey yapamasak da riskli spor etkinliklerinde ağız koruyucu takmak gibi bazı önleyici tedbirler alınabilir.

Genel sağlık ile ağız sağlığı ilişkisi önemli

Haberin Devamı

Yetişkinlerde diş kaybının diğer yaygın nedenleri arasında genel sağlık problemleri de yer alabilir. Çünkü genel sağlık durumu ile ağız sağlığı arasında oldukça güçlü bir ilişki vardır. Diş kaybı riskini artırabilecek çeşitli genel sağlığı sorunları vardır, örneğin:

  • yüksek tansiyon
  • diyabet
  • sigara içmek
  • kötü beslenme
  • artrit

Kimse diş kaybı yaşamak istemez ama iyi haber şu ki, dişlerinizi ömür boyu korumak için kendinize en iyi şansı vermek için yapabileceğiniz bazı basit şeyler var. Dişlerinizi her gün fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Sigara veya tütün ürünleri kullanmamalısınız. Ayrıca düzenli kontroller ve temizlik için diş hekiminizi en az altı ayda bir düzenli ziyaret etmelisiniz.