Gazete Vatan Logo

Vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı kaç rekâttır? İşte vitir namazı kılınışı detayları

Ramazan'ın gelmesiyle birlikte pek çok kişi teravih namazı ve vitir namazı kılınışını araştırıyor. Oruç ibadetini yerine getirenler bu yıl teravih namazını camilerde değil evlerde kılacak. Milyonlar evde teravih namazı kılınışını araştırıken teravih namazı sonrasında kılınan vitir namazının nasıl kılındığını merak ediyor. Peki, Vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı kaç rekâttır? Vitir namazı kılmak şart mı? Teravihden sonra vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı teravih namazından sonra mı kılınır? Vitir namazı kunut duaları yerine ne okunur? İşte Vitir namazı kılınışı ve vitir namazı hakkında merak edilenler...

Vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı kaç rekâttır? İşte vitir namazı kılınışı detayları

Dünya genelinde yaşanan salgının tehlikesi ve vaka ile vefat sayılarının artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı değerlendirmeler neticesinde mevcut şartlarda teravih namazlarımızı camilerde değil evlerde kılmanın daha uygun olduğuna karar verildi. Salgın hastalık tehlikesi, teravih namazının uzun süre kapalı bir alanda kalmayı gerektirmesi, belirti göstermeyen vakaların varlığı gibi nedenlerden dolayı geçen sene olduğu gibi teravih namazları evlerde kılınacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ramazan ayı tedbirlerinin açıklanmasının ardından oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler teravih namazı ve vitir namazının evde nasıl kılınacağını araştırmaya başladı. Peki, Vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı kaç rekâttır? Vitir namazı kılmak şart mı? Teravihden sonra vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı teravih namazından sonra mı kılınır? Vitir namazı kunut duaları yerine ne okunur? İşte Vitir namazı kılınışı...

VİTİR NAMAZI KAÇ REKAT?

Vitir namazı Hanefî mezhebine göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. İkinci rekâtın sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur. Üçüncü rekâtta kıraat tamamlandıktan (Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunduktan) sonra eller kulaklara kadar kaldırılarak tekbir alınır ve kunut duaları okunur. Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın” buyurmuştur. Uyanabilecek olan kimsenin vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha faziletlidir. Ancak uyanamayacağına dair endişe taşıyan kimsenin, vitir namazını uyumadan önce kılması uygun olur. Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir.Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir.

Haberin Devamı

VİTİR NAMAZININ ÜÇÜNCÜ REKÂTINDA TEKBİR ALMAYI UNUTAN KİMSE NE YAPMALIDIR?

Haberin Devamı

Bir kimse kunut yapmayı unutur ve rükûdan sonra hatırlarsa, ondan kunut düşmüş olur. Bunun yerine namazın sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.

KUNÛT DUASINI BİLMEYEN BİR KİMSE NE YAPAR?

Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste’înuke” ve “Allahümme iyyâke na’büdü” duaları okunur. Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır. Sabah namazında kunût yapmak Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikîlere göre ise müstehaptır. Şâfiî veya Mâlikî mezhebine mensup imamın arkasında sabah namazı kılan Hanefî bir kimse, dilerse kunût duasına katılır, dilerse sessizce bekler.

VİTİR NAMAZININ ÜÇÜNCÜ REKÂTINDA ELLER NİÇİN KALDIRILIP TEKRAR BAĞLANIR?

İbadetler ‘tevkîfî’, yani Allah’ın emrettiği ve Hz. Peygamberin (s.a.s.) tarif ettiği şekilde eda edilir. Vitir namazında kunûttan önce tekbir esnasında ellerin kaldırılıp bağlanması, Hz. Peygamber’den (s.a.s.) gelen bazı rivayetlere dayanmaktadır.

Haberin Devamı

VİTİR NAMAZININ DELİLİ NEDİR? MEZHEPLER ARASINDA VİTİR NAMAZI HAKKINDA NEDEN FARKLILIKLAR VARDIR?

Vitir namazının dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) sözleri ve uygulamalarıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Vitir, her Müslüman üzerine bir vazifedir.” buyurmuş, gecenin son namazının, tek sayılı rekâtlarla (vitr) olmasını tavsiye ve teşvik etmiştir.Vitir namazının Hz. Peygamberin (s.a.s.) sünnetiyle sabit olduğu konusunda fıkhî mezhepler arasında ihtilaf olmamasına rağmen; hükmü, rekât sayısı, kılınma şekli ve kunût dualarıyla ilgili bazı görüş ayrılıkları vardır. Bu ayrılıkların temel sebebi, konuyla ilgili rivayetlerin farklı yorumlanmasından kaynaklanmaktadır. Hanefî mezhebine göre vitir namazı, Hz. Peygamber sürekli kıldığı ve zannî olmakla birlikte kesin ifadeler taşıyan bir delille emredildiği için “vacip” kabul edilmiştir. Diğer mezheplere göre ise vitir, “sünnet” namazlardandır.

Haberin Devamı