Gazete Vatan Logo

Sahura ne yapsam? Bugün sahura ne pişirsem? İşte sahur için tarifler

Ramazanda sahur sofralarının yeri bambaşkadır. Sahur yemeklerinde bereket vardır ve sahura kalkmak daha doğrusu kalkabilmenin bir çok fazileti vardır. On bir ayın sultanı Ramazan ayında sahurda da güzel sofralar kurmak isteyenler tarif arayışında. Sahura ne yapsam? Sahura ne pişirsem? diyenlere tok tutan sahur önerileri ve sahur tarifleri...

Sahura ne yapsam? Bugün sahura ne pişirsem? İşte sahur için tarifler

Sahur yaklaşırken sahura ne yapsam diye düşüneneler için pratik ve lezzetli tarifler hazırladık. Sahura ne yapsam? Sahura ne pişirsem? Sahurda ne yesek? Bugün sahura ne yemek yapsam? diyenlere işte tok tutan özel sahur menüsü...

PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler

1 kg un

50 g. maya

3 yumurta

50 g. toz şeker

25 g. tuz

300 g. yağ

1 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı mahlep

1 yumurta sarısı (üstü için)

İç malzemeleri

250 g. beyaz peynir

Yarım demet maydanoz

1 yumurta akı

PEYNİRLİ POĞAÇA YAPILIŞI

Ölçülü un tezgâhın üzerine elenir. Unun ortası havuz şeklinde açılarak çukurlaştırılır. 1 su bardağı ılık suyun içinde şeker eritilir. Unun çukur kısmına ılık şekerli su ve maya karıştırılır. Kenarlardan alınarak bir miktar unla üstü tamamen kapatılır. Oda sıcaklığında mayanın üstüne kapatılan unda mayanın kabarmasını bekleyin. Çatlayan unun ortasını açın yumurtayı, yağı mahlebi ve tuzu ekleyin. Ortadan başlayıp daireler şeklinde karıştırarak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzeri kapalı olarak ve oda sıcaklığında yaklaşık 30–40 dk dinlendirin.

Haberin Devamı

Peynirli iç malzemeyi hazırlayın. Mayalanan (iki katı kabaran) hamur bir kez daha yoğrulur ve gazı çıkarılır. Hamur 25–30 bezeye ayırılır. Bezeler el içi ile bastırarak açılır ve peynirli iç yerleştirilir. Hamur ikiye katlanır ve elin ayası ile bastırarak kapatılır. Yağlanmış tepsiye aralıklı dizilerek 15 dk oda sıcaklığında bekletin. Fırın 180–200° C ye ayarlanır. Üstüne yumurta sarısı sürülerek 15–20 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servis yapılır.

SADE KRUVASAN TARİFİ

Malzemeler

1/2 kilo un

2 yemek kaşığı yaş maya

1 paket margarin

1 çay bardağı pudra şekeri

1/2 çay bardağı ılık su

2 yumurta

SADE KRUVASAN YAPILIŞI

Ölçülü un elenerek ortası havuz şeklinde açılır. Margarin eritilir. Maya ılık suyla eritilerek, iki yemek kaşığı margarin, pudra şeker ve bir fiske tuz ilave edilir. Hamur yoğurulur. Üstü nemli bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır. Hamur tezgâhın üzerine alınarak 2-3 cm kalınlığında açılır. Açılan hamura eritilmiş margarin sürülür. Bohça şeklinde katlanarak nemli bez altında 20 dakika dinlendirilir. Hamur merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır. Kalınlığı yarım cm den az olacak şekilde ve 12 cm uzunluğunda üçgen elde edecek biçimde kesilir. Elde edilen üçgenler geniş kenarından başlayarak rulo haline sarılır. Rulolar kenarlarından tutularak ay şekli verilir. Yağlanmış tepsiye dizilerek 15 dakika tepside mayalandırılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek çörek otu veya susam serpilir. Fırın ısısı 170–180 °C’ ye ayarlanır. Ilık fırında 30–35 dakika pişirilir. Tepside soğuduktan sonra servis tabağına alınır.

Haberin Devamı

ZEYTİNLİ AÇMA TARİFİ

Malzemeler

1 kg un (10 su bardağı)

40 g. yaş maya

1 su bardağı süt

2 yumurta

2 su bardağı sıvı yağ

4 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı tuz

1 yumurta sarısı (üzeri için)

Susam –çörek otu (üzeri için)

İç malzemesi için

20–25 adet çekirdeksiz siyah zeytin

ZEYTİNLİ AÇMA TARİFİ YAPILIŞI

Elenmiş unun ortası havuz gibi açılır. Maya, çukur kısımda ılık sütün yarısı ve şekerle ezilir. Sütün kalanı yağ, yumurta, tuz gibi reçetedeki tüm malzemeler ilave edilerek üre yapmadan hamur kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur. Ağzı kapalı kapta oda ısısında 30-40 dakika mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamur yoğurulur ve gazının çıkması sağlanır. Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayırılır. Her bir parçayı ikiye bölerek iki adet 25 cm uzunluğunda şerit hazırlanır. Şeritlerin içine birkaç parça zeytin yerleştirerek silindirik şekil verilir. İki şerit birleştirilerek kıvırılır ve iki ucu birleştirilerek halka haline getirilir. Zeytinli açmalar yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve oda sıcaklığında ortalama 15 -20 dakika mayalandırılır. Mayalanan açmaların üzerine yumurta sarısı sürülerek çörek otu ve susam serpilir. 180 derece fırında 25 ila 30 dakika pişirilir. Tepside soğuduktan sonra servis tabağına alınır.

Haberin Devamı

Ramazan pidesi tarifleri, evde ramazan pidesi yapılışı, yumuşacık ramazan pidesi, Ramazan pidesi nasıl yapılır ev yapımı, tırnak pidesi tarifi, yumurtalı ramazan pidesi tarifi, fırın pidesi nasıl yapılır,

Haberin Devamı

KAT KAT ÇÖREK TARİFİ

Malzemeleri

6 su bardağı un

2 su bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt

1,5 tatlı kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

Arasına sürmek için

125 gr tereyağı

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Üzerine için

2 adet yumurta

KAT KAT ÇÖREK TARİFİ YAPILIŞI

Genişçe bir hamur yoğurma kabına süt, yoğurt, kabartma tozu ve tuzu koyun. Koyduğunuz malzemeleri iyice karıştırın. Bu Karışıma yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuz sert olduysa biraz daha süt ekleyebilirisniz. Hamurunuzu 20 dakika dinlendirin sonra 8 eşit parçaya bölün. 30x20 büyüklüğünde açın. Hamurun tamamını yağlayın. Rulo haline getirin. Hamuru uzata uzata yuvarlak şekilde etrafına dolayın. 1 saat üzeri dinlendirin. Üzerine yumurta sürüp önceden 250 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

YUMURTALI RAMAZAN PİDESİ TARİFİ

Malzemeleri

1 kg un

600 ml ılık su

1 çay bardağı yoğurt

1,5 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı şeker

Yarım paket yaş maya

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için

2 yumurta

1 tatlı kaşığı süt

Susam çörek otu

YUMURTALI RAMAZAN PİDESİ TARİFİ YAPILIŞI

Maya ve şekeri ılık su ile iyice karıştırın. Unu karıştırma kabına alın. Zeytin yağı hariç tuzu ve sonra diğer malzemeleri ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru yoğurduktan sonra en son zeytinyağ ekleyin. Hamuru pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurun. Mayalanması için dinlenmeye bırakın. 1 saat mayalanan hamuru 3 parçaya bölün. Yağlı kağıt serdiğiniz tepside elinizle basyırarak hamuru büyütün. Pide üzerinde yumurta süt karışımı bolca sürülüp pideye parmaklarınızla şekil verin. Susam serpiştirin. Önceden 250 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Fırına ısıya dayanıklı su dolu kap konarak nemli ortamı sağlayabilirsiniz. Kızardıktan sonra ekmeğinizi ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.