Gazete Vatan Logo

Ümmü Gülsüm Bint Ali Kimdir? Hz. Ömer'in Eşi Ümmü Gülsüm'ün Hayat Hikayesi...

Hz. Ömer Hz. Muhammed'in vefatından sonra İslam dininin başına geçmesinden dolayı önemli peygamberler arasındadır. Halife olan bu peygamber Hz. Muhammed'in sahabesidir. Hz. Ömer'in doğum tarihi olarak 585 yılı verilmektedir. Mekke'de dünyaya gelen Hz. Ömer Hz. Muhammed'ten 12 ya da 13 yaş küçüktür. Literatürdeki bilgilerden bu yaş farkı anlaşılmaktadır. Ümmü Gülsüm bint Ali ise işte bu önemli peygamberin eşi olarak anılmaktadır. 

Ümmü Gülsüm Bint Ali Kimdir? Hz. Ömer'in Eşi Ümmü Gülsüm'ün Hayat Hikayesi...

 

 Ümmü Gülsüm Bint Ali Kimdir?

 

 Ümmü Gülsüm bint Ali Hz. Muhammed'in kız torunudur. Yani Hz. Ali ve Hz. Fatma'dan doğmadır. Hz. Ömer'in eşi olması bilgisi ise Sünni ve bazı Şii kaynaklarında yer almaktadır. 6 Temmuz 630 Ümmü Gülsüm bint Ali'nin doğum tarihidir. Defnedildiği yer Baki mezarlığı olarak bilinmektedir. Muhsin Bin Ali ve Zeyneb Bint Ali isimlerinde iki kardeşi vardır. Zeyd Bin Ömer ve Rukiye ise Ümmü Gülsüm bint Ali'nin çocuklarıdır. 

 

 Hz. Ömer'in Eşi Ümmü Gülsüm'ün Hayat Hikayesi

 

 Ümmü Gülsüm Hz. Ömer ile 638 senesinin son zamanlarında yani son aylarında evlenmiştir. Zeyd ve Rukiyye ismindeki iki çocuk bu evlilikten dünyaya gelmiştir. Hatta bilgilere göre oğlu Zeyd annesi Ümmü Gülsüm ile aynı gün vefat etmiştir. İbrahim bin Nuaym en-Nehhâm ile evlenen de kızı Rukiye'dir. Hatta halifenin eşi sıfatını almıştır. Bu yüzden de Bizans kraliçesi ile ödüllendirilmiştir. 

 

 Ümmü Gülsüm yine teyzesi olan Ümmü Gülsüm bint Muhammed ile karıştırılmaktadır. Oysa ki Ümmü Gülsüm Hz. Ali ve Hz. Fatma'nın kızıyken Ümmü Gülsüm bint Muhammed Hz. Fatma'nın kız kardeşidir yani Ümmü Gülsüm'ün teyzesidir. 

Haberin Devamı

 

 Hz. Ömer ve Ümmü Gülsüm'ün Evliliği 

 

 Bazı kaynaklara göre Hz. Ömer ve Ümmü Gülsüm evliliği hiç olmamıştır. Tarihteki bilgilerde peygamberlerin evlilikleri ve eşleriyle ilgili kesin bilgilere rastlamak oldukça zordur. Hz. Ömer ile olan bu evlilik Sünni kaynaklarda geçmektedir. Fakat Şii kaynaklarında bu evlilik tartışma konusudur. 

 

 Şii kaynaklarına göre Ömer Ali'yi tehdit etmiştir ve bunun sonucunda Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir. Bir başka rivayete göre Ömer Ali'nin Fatma'dan olmayan bir başka kızıyla evlenmiştir. Yine bir başka rivayete göre Ömer Ali'nin davet ettiği bir cinle evlendiği de söylenmektedir. Bu kaynaklara ve bilgilere göre Ömer ve Ümmü Gülsüm evliliği hiç gerçekleşmemiştir. Fakat bunlar sadece rivayetten ibaret olduğu için Ömer ve Ümmü Gülsüm evliliğinin olduğuna inanmak insanlara daha gerçekçi gelmektedir. 

 

 Ümmü Gülsüm Bint Ali'nin Vefatıyla İlgili Bilgiler

 

 Ümmü Gülsüm bint Ali bilgilere göre 27 yaşında yani oldukça genç bir yaşta vefat etmiştir. Doğum ve ölüm tarihleri için MS 603, MS 630 tarihleri yer almaktadır. Hatta Rukiye ismindeki kız kardeşleri de erken yani genç yaşta ölmüştür denmektedir. Ümmü Gülsüm Hz. Muhammed'in ikinci kız torunudur. İlk kız torunu Zeynep'ten olma Ümame'dir. Ümmü Gülsüm Hz. Fatma'dan dünyaya gelen ikinci kız torunudur.

Haberin Devamı