Gazete Vatan Logo

Tebyin Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Peygamberimizin Tebyin Görevine Örnekler...

Tebyin kelimesi Türkçe içerisinde kullanılan "beyan" kelimesinin bri başka kullanım şeklidir. Beyaz olarak ifade edilen bu kelime yeni kuralların getirilmesi ve insanların bu kurallar hakkında bilgilendirmesi olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Tebyin Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Peygamberimizin Tebyin Görevine Örnekler...

Hz. Muhammed'e gönderilen teşri çeşitlerinden biridir. Bu teşrilerin insanlara anlatılması olarak tebyin kelimesi anlam bulmaktadır. Hüküm koyma olarak da ifade edilen tebyin özellikle gelen vahiylerin insanlara aktarılması ve bilgilendirilmesi adına verilen hükümler arasında yer almaktadır.

Tebyin nedir?

Allah tarafından Peygamberlere gönderilen teşrilerin insanlara aktarılma olayına tebyin denilmektedir. Tebyin kelimesinin kullanım alanları birden fazladır. Özellikle cahiliye zamanında kullanılan bu kelime yeni hükümlerin aktarılması ve insanlar ile paylaşılması şeklinde ifade edilir.

Yenilenen hükümler ve değiştirilmiş hükümler tebyin ile anlatılmaktadır. Özellikle cahiliye zamanlarında oluşan yeniliklerin ve bazı geleneklerin kaldırılması kuralları tebyindir.

TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

TDK sözlük anlamı olarak tebyinin farklı kullanım alanları ve cümle içerisindeki karşılıkları vardır. Özellikle eski çağlarda sıkça kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Günümüzde çok fazla kullanımı bulunmayan tebyin kelimesi gelen hükümlerin aktarılması olayıdır.

Haberin Devamı

Özellikle peygamberlere gönderilen vahiylerin doğru ve anlaşılır bir biçimde anlatılma şekli tebyin olarak TDK içerisinde yer almaktadır. Farklı anlamları ile beraber Türk Dil Kurumu Sözlüğü içerisinde tebyin kelimesinin tam karşılığı beyaz olarak sunulmaktadır.

Peygamberimizin Tebyin Görevine Örnekler...

Peygamberimizin tebyin görevleri arasında;

Gelen vahiyleri insanlara aktarmak

Yeni hükümleri anlatma

Eski gelenekleri kaldırmak ve cahiliye dönemini bitirmek

Zekat vermek

Bir konu hakkında doğru bilgi akışı sağlamak, görevlerin başında gelmektedir.

İnsanları doğru yola yönlendirme alanında gelen vahiylerin en anlaşılır biçimi ile aktarılması tebyin ile gerçekleşmektedir. Hz. Muhammed S.A.V başta olmak üzere diğer peygamberlere de tebyin görevleri verilmiştir.

Tebyin Kelimesi Ne Anlama Gelir?

Tebyin kelimesi Allah'ın sunduğu nimetlere göre yaşamak, doğru ve yasakları bilmek, insanlara bu durumu açıklamak şeklinde ifade edilen beyan kelimesidir. Farklı beyan anlamları bulunmaktadır. Tebyin ise bunlardan biridir.

Haberin Devamı

Özellikle cahiliye döneminde kullanılan tebyin kelimesi insanların bu yasaklardan haberdar olması ve doğru yola yönelmesi alanlarında da sıkça kullanılan kelimeler arasına girmektedir.