Gazete Vatan Logo

Seccadeye ayakkabı ile basmak günah mı? Ayakkabı ile namaz kılınabilir mi, cenaze namazı farklı mı?

Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dinî vecîbelerin başında cenaze namazı gelir. Vatandaşların cenaze namazıyla ilgili en çok merak ettikleri ise ayakkabıyla kılınıp kılınmayacağı oluyor. Peki, Seccadeye ayakkabı ile basmak günah mı? Ayakkabı ile namaz kılınabilir mi, cenaze namazı farklı mı?

Seccadeye ayakkabı ile basmak günah mı? Ayakkabı ile namaz kılınabilir mi, cenaze namazı farklı mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, vatandaşlardan gelen dini soruları yanıtlıyor. Bu kapsamda vatandaşların en çok sorduğu sorulardan biri olan Ayakkabı ile namaz kılınır mı konusu oldu. Peki, Seccadeye ayakkabı ile basmak günah mı? Ayakkabı ile namaz kılınabilir mi?

Seccadeye ayakkabı ile basmak günah mı, ayakkabı ile namaz kılınabilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığının bilgilendirme amaçlı yayınladığı "Diyanete Soralım" programında ilgili soruya şu şekilde cevap verildi: "Namazın şartlarından birisi de necasetten taharetti. Yani elbisemizle namaz kıldığımızda ayakkabımız da dahil olmak üzere herhangi bir namaza engel necasetin olup olmamsın önemlidir. Olmaması gerekir. Dışarıyla temas halinde olan bir ayakkabının ki nereye bastığımız nerelere değdiği nasıl mikropların ve necasetlerin bulaştığını bilemediğimizden emin olmak için ayakkabımızı namazda çıkarırız. Bir ayakkabı tertemiz, necasetten arınmış paksa temizse bununla namaz kılınabilir. Cenaze namazında olduğu gibi."

Haberin Devamı

Bütün namazlarda olduğu gibi cenaze namazında da namaza mani olan pisliklerin giderilmesi (necasetten taharet) şarttır. Buna göre, cenaze namazı kılacak kimsenin ayakkabısında namaza engel bir pislik yoksa namazını ayakkabısıyla kılmasında dinen bir sakınca yoktur. Nitekim Resulullah (s.a.s.), ayakkabıları ile cenaze namazına durmuş, Cebrail’in ayakkabılarına pislik bulaşmış olduğunu haber vermesi üzerine onları çıkarmıştır (Ebu Davud, Salat, 91).