Gazete Vatan Logo

Oruçluyken tıraş olmak orucu bozar mı? Diyanet tıraş olmak (saç sakal kesmek) orucu bozar mı?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutmaya başlayan Müslümanlar, orucu bozan durumlar hakkında araştırmalara başladı. Her yıl belirlenen süre zarfında sabah güneşin doğuşundan akşam batışına kadar olan süre zarfında yeme içme faaliyetlerinin kısıtlandığı bu mübarek ayda, oruçlu kişiler arama motorlarında tıraş olmanın orucu bozup bozmayacağını öğrenmek istiyor. İşte bu konuda Diyanet'in açıklamaları…

Oruçluyken tıraş olmak orucu bozar mı? Diyanet tıraş olmak (saç sakal kesmek) orucu bozar mı?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlar, oruç tutmaya yönelik araştırmalarını yoğunlaştırdı. Diyanet'in açıklamalarıyla merak edilenler arasında tıraş olmanın orucu bozup bozmayacağı da var. Peki, Tıraş olmak (saç sakal kesmek) orucu bozar mı? Oruçluyken tıraş olunca oruç bozulur mu?

Oruçluyken tıraş olmak orucu bozar mı?

Diyanet'e göre, oruçlu iken saç, sakal, tırnak kesmek ve vücut temizliği yapmak gibi fiiller orucu bozmaz. Tırnak kesmek de İslam dininin temizlik gereklilikleri arasında yer almaktadır ve orucu bozmamaktadır.

"Bazı kaynaklarda cünüplük, lohusalık ve hayız hallerinde gusletmeden saç ve tırnakları kesmenin, koltuk ve kasık temizlemenin tenzihen mekruh olduğu değerlendirilmesi yapılmıştır (el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 338). Ancak bu konuda sağlam bir delil bulunmamaktadır. Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i'aneti't-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur."

Haberin Devamı

Orucu bozan şeyler arasında ise temel unsurlar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsar. Bunun yanı sıra, sigara, nargile gibi tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan maddeler de oruç yasakları kapsamına girer. Ayrıca, ağızdan alınan ilaçlar da oruç bozar.

Sonuç olarak, oruç tutan bir kişi tıraş olabilir, saçını, sakalını ve tırnaklarını kesip vücut temizliği yapabilir. Ancak yeme, içme ve cinsel ilişkiden kaçınma gibi asıl oruç şartlarını ihlal edecek davranışlar orucu bozar.