Gazete Vatan Logo

Ölüm İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Ölüm İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Ölüm, İslam dinine göre her canlının tadacağı zorunlu bir durumdur. İslamiyet'e göre ölüm bir son değil sonsuzluğun bir başlangıcıdır.

Ölüm İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Ölüm İle İlgili Hadisi Şerifleri...

'Kimin hayatta söylediği son sözü la ilahe illallah olursa o kişi cennete gider.' (Ebu Davud 15)

'Nasıl yaşarsanız o şekilde ölürsünüz, ne şekilde ölürseniz o şekilde dirilirsiniz.' (Münavi, 663)

'Hiçbiriniz ölmeyi istemeyin. Ölüm kendi kendine gelmediği sürece de öleyim diye dua etmeyin. İnsan öldüğü zaman hiçbir iyilik yapamaz. Müminlerin hayatta kalması iyiliklerinin çoğalmasına vesile olur.' (Müslim, nesai,1)

'Zevkleri bıçak gibi keseni (ölümü) her zaman hatırlayın.' (Tirmizi, Zühd 4)

'Bir kişi uzun zaman cennetliklerin sevaplarını işler, sonra da ameli cehennemliklerin ameli ile sona erdirir. Bir kimse uzun süre cehennemliklerin amelini işler ve sonra da ameli cennetliklerin ameli ile hitame erer.' (Müslim, kader 11)

'Kabir ya cennet bahçelerinden oluşan bir bahçe ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur.' (Tirmizi, kıyamet 2460)

'Bir kimse son nefesinde kelime-i tevhid getirirse o kimse cennete gider.' (Hakim, müstedrek 503)

Peygamberimizin Ölüm İle İlgili Hadisi Şerifleri

'İnsan iki şeyden nefret eder biri ölüm, biri az mal. Ölüm, müminler için kargaşa ve fitneden çok daha iyidir. Az mal ise malın hesabı için çok daha kolaydır.'

Haberin Devamı

'Hiçbiriniz başınıza gelen zararlardan dolayı ölüm dilemeyin. Mutlaka böyle bir şey yapılması gerekirse 'Allah'ım (cc) yaşam benim için hayırlı olduğu kadar beni yaşat. Ölüm benim için hayırlıysa canımı al.' densin.'

'İnsan yanı başında ölüm olduğu halde bunu unutursa ahiret için hiçbir şey yapmaz.'

Ölüm Nasıl Güzelleşir?

Ölümün güzelleşmesi tasavvuf büyüklerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi'ye göre Şeb-i Arüs demektir. Şeb-i Arüs düğün gecesi anlamına gelen bir tabirdir. Tasavvuf yolu öyle bir yol olur ki beşer için en kötü olay olan ölüm bile bununla güzelleşir. Ölümün güzelleşmesi için nefs engelini aşmak ve sabır, tevekkül, zikir, kanaat, tevbe, rıza ve murakebe gibi hallere ulaşmak gerekir.

Kalbin bu safiyete ermesi için kimseyle mukayese etmemek ve edilmemek gerekir. Kalp eğer ölümü hatırlama işinden uzak olursa onun fesada uğraması daha kolay olur. Bu nedenle kişilerin sürekli ölümü hatırlarında bulundurmaları ölümü güzelleştirmelerini sağlayabilir.

Haberin Devamı

Ölmeden Önce Ölünüz Sırrı Nedir?

Ölüm, ahiret yolundaki mecburi bir başlangıç olarak kabul edilir. Bu yola çıkmadan önce de kalpten bir şekilde ölüme hazırlanmak, ölümün kaygı ve endişelerinden uzak durmak gerekir. Kalbi selameti ile temin etmek ve sıhhatini korumak ihmal edilmemesi gerekenler arasındadır.

Bu noktada 'ölmeden önce ölünüz' sırrı ortaya çıkar ve insanlara yok edilmiş bir nefs hakimiyetinin yerine itaat ve muhabbeti ile kamile ermek önerilir. Bu sayede insan Allah (cc) yolunda gider ve onunla muhabbetini gerçekleştirerek ölmeden önce ölümü hatırlamış olur.