Gazete Vatan Logo

Münker Ve Nekir Kimdir? Sorgu Meleklerinin İsimleri Ve Görevleri Nelerdir?

Münker ve Nekir, İslamiyet'te kabirde olan ölüleri sorguya çekme görevini de üstlenen melekler olarak bilinir. Diğer ismi ile sorgu melekleri olarak da halk arasında bilinen Münker ve Nekir, Arapçada bilinmeyen şiddetli korku ve değişik görünümlü anlamına gelir.

Münker Ve Nekir Kimdir? Sorgu Meleklerinin İsimleri Ve Görevleri Nelerdir?

Ölümden sonra olan kabir hayatı hakkında bilinen hadislere ve ayet ve göre Nekir ve Münker melekleri hakkındaki bazı bilgilere ulaşılır. Münker ve Nekir melekleri diğer bir ismi ile sorgu melekleri şeklinde de bilinen meleklerdir.

Münker ve Nekir Kimdir? 

Münker ve Nekir, İslamiyet'te kabirde olan ölüleri sorguya çekme görevini de üstlenen melekler olarak bilinir. Diğer ismi ile sorgu melekleri olarak da halk arasında bilinen Münker ve Nekir, Arapçada bilinmeyen şiddetli korku ve değişik görünümlü anlamına gelir. Münker ve Nekir, hadis ve ayetlerde insanı kabirde sorguya çeken sorgu melekleri şeklinde bilinir. Allahu Tealayı zikreden sorgu melekleri ise; kabirdeki kişiye peygamber, rab ve din ile ilgili çeşitli sorular sorar. 

Ölüyü sorguya çeken ilk varlıklar ise, genellikle sorgu melekleridir ve kişinin verdiği cevaba göre de ona cennet ya da cehennemin penceresini de açarlar. İslamiyet'e göre kıyamet geldiği zaman sevap ve günahları tartılır ve ağır basan taraf hangisi ise, kişi cennet bahçeleri ya da cehennem çukurundan birine gönderilir. O güne kadar da kabirde ya cehennem azabında ya da cennet huzurunda kıyamet gününü bekler.

Haberin Devamı

Sorgu Meleklerinin İsimleri ve Görevleri Nelerdir?

Münker ve Nekir, İslamda genellikle sorgu melekleri şeklinde geçer. Bu melekler ise, insanı kabirde sorguya çekme görevine sahiptir. Melekler ise, kabir hayatının başında, kişinin iman ve dini derecesi hakkında bazı sorular sorarlar. Kişi, kendisine sorulan sorulara kendisi cevap vermek istemese bile dili, eli, ayağı ve bütün uzuvları çözülerek soruları doğru bir şekilde cevaplar. Bu sayede kişinin ahiret hayatında cennete mi yoksa cehenneme mi gitmesi gerektiği kararlaştırılır.

Bazı kaynaklarda ise, Münker ve Nekir meleklerinin gerçek isimlerinin Mübeşşir ve Beşir olduğunu ifade edilse de bunun kesin bir kanıtı yoktur. Kabir sorgulayıcısı olan meleklerin soruları ise, sadece müminler tarafından cevaplanabilir. Bu sorulara kafirler cevap veremez. Onların yerine ise, tüm uzuvları sorulan soruları cevaplar. Sorgu meleklerinin soruları içinde "Rabbim kim?", "Dinin nedir?" ve "Muhammed hakkında ne biliyorsun?" gibi sorular sorarlar. Kişi eğer, mümin ise ona cennetten bir kapı açılır ve kıyamet gününe kadar orada hürmet görür. Ama kişi kafir ise, ona cehennem penceresi de aralanır ve kıyamete kadar da kabri dar gelir.

Haberin Devamı

Münker ve Nekir meleklerinin asıl görevi insanların öldükten sonra kabirde onları sorguya çekmeleridir. Münker ve Nekir melekleri insanlara Allah, din ve peygamber ile ilgili sorular da yöneltir. Her melek ise, Allah'ı zikretmekle görevlidir. Bu nedenle de Münker ve Nekir sorgu melekleri de her zaman Allah-u Teala'yı zikreder. Kabirde Münker ve Nekir meleklerinin ölen kişilere soracağı ilk soru ise, "Muhammed adında bir zat vardı, sen onun hakkında ne biliyorsun?" sorusudur. Sorulan bu ilk soruya mümin kişilerin ise, cevap olarak "Ben şahitlik ederim ki o bir Allah'ın kulu ve resulüdür. " şeklinde cevaplaması gerekir.