Gazete Vatan Logo

Hz. Zeynep Kimdir? Hz. Zeynep'nın Hayatı Ve Şehadeti...

İslam döneminde yaşamış olan birçok isim olduğu bilinir. Bu isimler arasında birçoğunun hayatı günümüzde bile sıkça merak edilmektedir. Hz. Zeynep ismi de merak eden kişiler arasında yer alır. Bu kişinin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in en büyük kızı olduğu bilinir. Kocası Ebü'l As'tır ve iki çocuğu olmuştur. 

Hz. Zeynep Kimdir? Hz. Zeynep'nın Hayatı Ve Şehadeti...

Hz. Zeynep Kimdir?

Hz. Zeynep Peygamber Efendimizin en büyük kızıdır. Annesi ise Hz. Hatice olarak bilinir. Oldukça ahlaklı olan Hz. Zeynep son derece örnek bir insan olmuştur. Ayrıca Müslüman olduktan sonra daha güzel bir hayat yaşamaya devam etmiştir. 

 Hz. Zeynep henüz 15 yaşında iken evlenmiştir. Bu evlilik onun için hayırlı olmuştur ancak kocası Müslümanlığı kabul etmemiştir. Hz. Zeynep buna rağmen ona tüm güzelliği ile Müslümanlığı anlatmaya başlamıştır. Ancak buda kocasını ikna etmeye yetmemiştir. Tabi ilerleyen süreçte kocası da Müslüman olmayı kabul etmiştir.

Hz. Zeynep Ne Zaman Müslümanlığı Kabul Etti? 

Hz. Muhammed 30 yaşında iken Hz. Zeynep dünyaya gelmiştir. Hz. Muhammed'e Peygamberlik geldiği zaman ise o 10 yaşındaydı. Böylelikle Hz. Zeynep ve annesi Müslüman olmayı kabul etmişlerdir. Yani Hz. Zeynep 10 yaşında iken Müslüman olmayı kabul etmiştir. 15 yaşında ise evlenmiştir. 

Hz. Zeynep'in Hayatı ve Şehadeti 

 Hz. Zeynep iki çocuk dünyaya getirmiştir. Bunlardan birisinin adı Ali iken diğerinin adı ise Ümame olmuştur. Ayrıca yaşamında her zaman örnek davranışlar sergilemeye çalışmıştır. Zaten Müslüman olduktan sonra daha iyi işler yapmaya yönelmiştir. Çocuklarını da kendi gibi ahlaklı bir şekilde büyütmeye gayret etmiştir. 

Haberin Devamı

Hz. Zeynep'in ölümü Hicret olayından 8 yıl sonra gerçekleşmiştir. Öldüğünde henüz 31 yaşında idi. Ölümü Hz. Muhammed'i oldukça çok üzmüştür. Cenazesini yıkayan kişi ise Ümmü Eymen olarak bilinmektedir. Hz. Muhammed bunun üzerine belindeki kuşağı Ümmü Eymen'e vererek bunu kızı için kefen yapmasını istemiştir.

 Hz. Muhammed kızı gömülmeden önce kabrinde bir süre beklemiştir. Daha sonra Hz. Muhammed kızı için Allah'a dua ettiğini söyleyerek sevinç içerisinde kabirden çıkmıştır. 

Hz. Zeynep'in Kocası Nasıl Müslüman Olmuştur? 

İslam dünyasında eski inançlara bağlı olan birçok kişi vardı. Bu kişiler ne olursa olsun Müslüman olmamaya gayret etmişlerdir. Hz. Zeynep'in kocası da eski inançlarına bağlı olarak yaşıyordu. Ticaret hayatı da buna göre devam ediyordu. 

Haberin Devamı

Hz. Zeynep 15 yaşında annesi Hz. Hatice'nin isteği ile Ebü'l As ile evlenmişti. Hz. Zeynep annesi ile Müslüman olmuş olsa da kocası bunu kabul etmemiştir ve kendine göre normal hayatını yaşamaya devam etmiştir. Ancak ilerleyen süreçte Hicret olayı gerçekleşmiştir. Hz. Zeynep kocası ile kardeşleri arasında kasada babası ile bu yolculuğa çıkmıştır.

Hicret olayının 6. yılında Müşriklerden oluşan bir kervan Müslümanlar tarafından ele geçirilmiştir. Bu kervanda yer alan Ebü'l As esir alınmış olsa da Hz. Zeynep onu himayesine almıştır ve Ebü'l As'ta Müslümanlığı kabul etmiştir.