Gazete Vatan Logo

Hz. Yakup kimdir? Hz. Yakup'un mucizeleri ve hayatı

Allah tarafından bir dini ve ilgili dinin bilgilerini öğretmek ve yaymakla görevli olduğuna inanılan kişilere peygamber denmektedir. Peygamberler tarihine baktığımızda dünyaya gelen çok sayıda peygamber olduğunu görmekteyiz. Hz. Yakup da işte bu peygamberlerden sadece bir tanesidir. Literatürde bütün peygamberlerin kendilerine özgü bazı mucizeleri de bulunmaktadır. Bu mucizeler normal insanların yapamayacağı hal, hareket, tavır ve davranışlar bütünüdür diyebiliriz. Hz. Yakup'un da yaşamını incelediğimizde mucizelerine rastlamaktayız. Peki, Hz. Yakup kimdir? Hz. Yakup ile ilgili ayetler var mı? İşte Hz. Yakup'un mucizeleri ve hayatı…

Hz. Yakup kimdir? Hz. Yakup'un mucizeleri ve hayatı

Hz. Yakup İshak'ın oğludur. Bilindiği gibi İsrail oğulları Filistin civarında yaşamaktadır. İşte Filistin civarında yaşayan İsrail oğullarına gönderilen peygamberin ismi Hz. Yakup'tur.

HZ. YAKUP KİMDİR?

Hz. Yakup'un ismi Kuranı Kerim'de 16 defa geçmektedir. Hatta Hz. Yakup'tan Kuranı Kerim'de sadece Yakup olarak değil İsrail olarak da bahsedildiğini bilmekteyiz. Rivayetlere göre Hz. Yakup Medyen veya Şam'da dünyaya gelmiştir. Dönemde Hz. Yakup'un fiziksel yapısıyla ilgili tarifler yapılmıştır. Bu tariflere göre Hz. Yakup uzun boylu, zayıf, güler yüzlü ve ağır başlıdır.

HZ. YAKUP'UN HAYATI

Hz. Yakup'un tarihte güçlü bir iradeye sahip olduğundan ve keskin bir zekaya sahip olduğundan bahsedilmektedir. Bu peygamberin hayırlı ve dürüst bir kişi olduğuna insanlık tarafından inanılmıştır. Hz. Yakup'un on iki tane çocuğu olmuştur. Hz. Yusuf çocukları arasında en sevdiği oğludur. Hatta bu sebepten dolayı Hz. Yusuf kardeşleri tarafından sürekli kıskanılmış ve kuyuya atılmıştır. Buradan anlamaktayız ki Hz. Yakup çocuklarıyla sınanmış bir peygamberdir.

Haberin Devamı

Rivayete göre Hz. Yakup'un oğluna üzülüp gözleri kapanmış yıllar sonra ona kavuşunca gözleri tekrar açılmıştır. Bu kavuşma kırk senedir. Hz. Yakup bundan sonra oğlu Hz. Yusuf'un yanında Mısır'da yirmi dört sene yaşamıştır. Vefatı da burada olmuştur. Hz. Yakup İsrail oğullarının babası olarak bilinmektedir. Bu yüzden Hz. Yakup ismini İbraniceden almıştır.

Hz. Yakup'un soyundan çok sayıda peygamber dünyaya gelmiştir. Yakup isminin anlamı ise saf ve temiz bir kul demektir. Filistin'de Halil-u Rahman türbesi bulunmaktadır. Hz. Yakup vasiyeti üzerine bu türbede Hz. İshak'ın yanına defnedilmiştir.

HZ. YAKUP'UN MUCİZELERİ

Tarihte Hz. Yakup ile ilgili birden fazla mucizeye yer verilmektedir. Bu mucizeler arasında insanların en çok dikkatini çeken insan kılığına girmiş olan bir melekle güreşmesidir. Bu güreş gece yarısına başlamış ve sabaha kadar sürmüştür. Melek Hz. Yakup'un uyluk kemiğini çıkarmıştır. Hz. Yakup ise buna rağmen uzun saatler güreşmeye devam etmeyi başarmıştır. Hz. Yakup düşman askerlerine bağırdığında askerler korkarak kaçmıştır.

Haberin Devamı

Hz. Yakup dua ettiğinde büyük ve küçük dağlar yerinden oynamıştır. Sesi üç konaklık yerden bile duyulmaktadır. Duası sayesinde bir koyunun karnından dört kuzu çıkarmaktadır. Hz. Yakup Ken'an ailesini imana davet etmiştir. Bu ailenin oturduğu bölge dağlık ve taşlıktır. Hz. Yakup da bu imana davet esnasında dua etmiş ve ailenin yaşadığı yer toprağa dönüşmüştür. Tüm bunlar Hz. Yakup'un mucizeleri arasındadır.

HZ. YAKUP İLE İLGİLİ AYETLER

Hz. Yakup ile ilgili bazı ayetleri sizler için şöyle sıraladık;

Bakara Suresi 132. Ayet; Hz. Yakup'un vasiyeti Oğullarım, şüphesiz Allah sizlere bu dini seçti, siz de ancak Müslüman olarak can verin dedi.

Meryem Suresi 6. Ayet; Bana mirasçı olsun. Yakup oğullarına da mirasçı olsun. Rabbim onu kendisinden razı olunan kıl.

Meryem Suresi 49. Ayet; Böylelikle, onlardan ve Allah'tan başka taptıklarından ayrılınca onlara İshak'ı ve oğlu Yakup'u hediye ettik.

DİNLERİN HZ. YAKUP'A BAKIŞ AÇISI

Haberin Devamı

Tüm peygamberler bütün dinler için özel olmalıdır diyebiliriz. Fakat yine de her peygamberin gönderildiği dinle bağlantılı olarak toplumlarca özel görüldüğü bilinmektedir. Hz. Yakup da özellikle Yahudilik dininde çok yüksek bir manevi konuma sahiptir. Hz. Yakup Hristiyanlık dininde din büyüğü olarak anılmaktadır. İslam dininde ise peygamber olarak anılmaktadır.