Gazete Vatan Logo

Hz. Ömer kimdir? Hz. Ömer'in özellikleri ve hayatı

Hz. Ömer 581 yılında Mekke'de dünyaya gelmiştir. Hz. Ömer peygamber efendimizin (sav) ölümünden sonra İslam'ın başına geçmiştir. Peki, Hz. Ömer kimdir? Hz Ömer Hz Muhammedin neyidir? Hz Ömer nasıl bir insandı? Hz Ömer hangi özelliği ile bilinir? Hz. Ömer'in özellikleri ve hayatı ile ilgili detaylar…

Hz. Ömer kimdir? Hz. Ömer'in özellikleri ve hayatı

Hz. Ömer adaletiyle ünlü bir şahsiyettir. Hz. Ömer dönemde fethedilen bölgeler bugüne dek Müslüman toprağı olarak kalmıştır. Hz. Ömer’in müslüman olmasından Medine’ye hicretine kadar geçen altı yıllık süre hakkında kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır.

HZ ÖMER KİMDİR?

Hz. Ömer, 581 senesinde Mekke'de dünyaya gelmiştir. Babasının ismi Hattab bin Hufeyl, annesini ismi ise Fatıma bin Haşim olarak bilinir. Hicretten 40 sene önce doğduğu rivayet edilir. Buna göre Hz. Ömer'in Hz. Muhammed'den (sav) 12 ya da 13 yaş küçük olduğu anlaşılır. Hz. Ömer'in ailesi orta sınıftandı. Babası tüccarlık yapardı ve çok zeki olması ile tanınırdı. Hz. Ömer'in ailesi putperest olduğundan Hz. Ömer de putperest olmuştur. Bu dönemde Müslümanlara çok fazla eziyet etmiş ve Müslümanlığa sıcak bakmamıştır. Daha sonra Müslüman olan Hz. Ömer İslamiyet için çalışmalarda bulunmuş ve İslamiyet'in yayılmasını sağlamıştır.

HZ. ÖMER'İN ÖZELLİKLERİ VE HAYATI

Hz. Ömer, bir rivayete göre fil olayından 13 sene sonra, bir rivayete göre hicretten 40 yıl önce, bir başka rivayete göre de ficar savaşından 4 yıl önce dünyaya gelmiştir. Heybetli, uzun boylu ve gür sesli bir insan olarak bilinir. Müslüman olmadan önceki yaşamına dair çok fazla bilgi bulunmasa da çocukluğunda babasının develerini güttüğü ve ata çok iyi bindiği bilinir. Güreşte başarılı olduğu ve iyi silah kullandığı da bilinmektedir. Bir rivayete göre okuma yazma bildiği ve iyi konuştuğu için Kureyş kabilesi için elçilik yaptı.

Haberin Devamı

İslam yayılmaya başladığı zaman İslamiyet'e düşmanlık gösterdi ve putperestliğe bağlı kaldı. Hz. Muhammed (sav) peygamber olduktan 6 sene sonra Hz. Ömer Müslüman oldu. Hz. Ömer'in Müslüman olmasından Medine'ye göç etmesine kadarki 6 seneye dair bilgi bulunmaz. Müslümanlar Medine'ye hicret ederken Hz. Ömer, abisi, eşi, oğlu, akraba ve arkadaşları ile beraber Mekke'de ayrıldı.

HZ. ÖMER'İN EVLİLİK HAYATI

Hz. Ömer'in ilk evliliği Zeyneb bint Maz'ün el-Cumahiyye ile olmuştur. Bu evlilikten Hafsa ve Abdullah adında iki çocukları olmuştur. Hafsa ilerleyen zamanlarda Hz. Peygamber ile evlenecektir. Son evliliğini Hz. Ali ile Hz. Fatıma'nın kızları Ümmü Gülsüm ile yapmış olan Hz. Ömer'in bu evliliği Hz. Muhammed (sav) ile akraba olmak için yaptığı bilinir. Aynı zamanda Cahiliye döneminde evlenmiş olduğu Müleyke bint Amr ve Kureybe bint Ebu Umeyye ile evliliği de devam etmedi. Bu evliliklern sonlanması da Allah'ın (cc) müşrik kadınlar ile evlenmeyi yasaklayan ayetinin sonrasında oldu.

Haberin Devamı

HZ. ÖMER'İN VEFATI

İslam dininin önemli bir ismi olan Hz. Ömer adalet denildiği zaman akla ilk gelen isimlerdendir. Hicretten sonra geçen 24. senede, kendisinden alınan vergilerin azaltılmasını isteyen Fars Ebu Lü'lüe tarafından saldırıya uğradı. Bu kişinin talebi kabul edilmediği için Hz. Ömer'e saldırdığı bilinmektedir. Sabah namazında Medine'de saldırıya uğrayan Hz. Ömer şehit oldu. Hz. Ömer'in kabri Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde bulunan Mescid-i Nebevi'nin içinde yer alır.