Gazete Vatan Logo

Hz. Muhammed (Sav) kimdir? Hz. Muhammed'in mucizeleri ve hayatı

Hz. Muhammed, İslam'ın kurucusu ve aynı zamanda peygamberi olan bir liderdir. Arap Yarım adasının tamamını ele geçirmiş ve Müslümanların hakimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiştir. Peki, Hz Muhammed (Sav) kimdir? Hz. Muhammed'in mucizeleri ve hayatı…

Hz. Muhammed (Sav) kimdir? Hz. Muhammed'in mucizeleri ve hayatı

Hz. Muhammed, kendisine Kur'an-ı Kerim'in indirildiği son nebi olarak bilinmektedir. Hayatı boyunca hak dini olan İslam'a insanları çağırmıştır ve bu uğurda da mücadele vermiştir. Peygamber efendimiz (sav) dürüstlüğü ve hoşgörüsü ile tanınmaktadır. Örnek bir şahsiyet olan peygamber efendimiz hayatı boyunca hiçbir zaman yalan söylememiş, kendisine yapılan kötülüklere bile karşılık vermemiştir. İlmi ile herkese örnek olan ve İslamiyet'in yayılması için uğraşan Hz. Muhammed (sav) iman edenlere nefislerini öldürmelerini öğütlemiştir. Ayrıca peygamber efendimiz kerpiç evde yaşamıştır ve hayatı boyunca zenginlik ve gösterişten uzak bir şekilde yaşamıştır.

HZ MUHAMMED (SAV) KİMDİR?

Hz. Muhammed bazı kaynaklara göre 570, bazılarındakilere ise 571 yılında doğmuştur. Arabistan'ın Mekke şehrinde dünyaya gelmiş, doğmadan önce babasını, doğduktan 6 sene sonra ise annesini kaybetmiştir. Hz. Muhammed (sav) amcası Ebu Talip'in yanında büyümüş, ilerleyen yıllarında çobanlık ve tüccarlık yapmıştır. Peygamber olmadan önce insanlar arasında güzel ahlakı ve adaleti sayesinde el-emin yani en emniyetli kişi olarak anılmaya başladı. 25 yaşına geldiğinde Hz. Hatice ile evlenen Hz. Muhammed'in (sav) 6 çocuğu oldu.

Haberin Devamı

HZ MUHAMMED'İN MUCİZELERİ VE HAYATI

Bunların isimleri Abdullah, Kasım, Rukiye, Zeynep, Fatıma ve Ümmü Gülsüm olarak bilinmektedir. Kasım ile Abdullah küçük yaştayken hayatlarını kaybettiler. Hz. Muhammed (sav) arada bir yanına azığını da alarak Nur Dağında bulunan Hira Mağazasında inzivaya çekilirdi. 610 yılında ramazanın 17. gününde Hira Mağarasında kendisine vahiy meleği Cebrail (as) geldi ve ilk vahiy olan 'oku' emrini verdi. Bu sayede Hz. Muhammed (sav) 40 yaşındayken peygamber oldu.

HZ MUHAMMED'İN PEYGAMBERLİK DÖNEMİ

Hz. Muhammed bazı dönemlerde azığını toparlayarak Hira Mağazasına inzivaya gider ve burada kalırdı. O günlerden birinde ramazan ayının 17. günüyken Hz. Muhammed'in yanına Cebrail (as) geldi ve ona 'oku' emrini verdir. Cebrail (as) vahiy meleğidir ve 'oku' emrinden sonra Hz. Muhammed (sav) 40 yaşındayken peygamber oldu. Peygamber efendimiz (sav) peygamber olduğunu söylemeye ilk olarak yakınlarında başladı. İlk olarak bu haberini eşi Hz. Hatice'ye, sonrasında da kızlarına verdi.

Haberin Devamı

Ardından da Hz. Ali, Zeyd bin Harise ve Hz. Ebubekir'e haber verdi. İnsanların arasındaki eşitsizliği gideren ve adaleti koruyan Hz. Muhammed (sav) köleler ve fakir kimseler arasında da bu sayede kabul gördü. Hz. Muhammed'den (sav) sonra Müslümanların sayısında da artış oldu.

HZ MUHAMMED'İN AHLAKI

Hz. Muhammed'in insanlara örnek olan bir şahsiyeti ve ahlakı vardır. Herkese değer verir ve herkese adaletli bir şekilde bakardı. Gördüğü insanlara ayrım yapmadan selam verir ve konuşurken tüm vücudu karşısındakine dönerek konuşurdu. İnsanlara güzel sözler söyler ve güler yüz gösterirdi. Kendisini evine davet edenleri hiçbir zaman reddetmez, gönüllerinin hoş olması için de nafile namazı kılardı.