Gazete Vatan Logo

Hz. Mikail kimdir? Hz. Mikail'in görevleri nelerdir?

Hz. Mikail, 4 büyük melekten biridir. Dünyadaki doğa olaylarıyla, mevsimler ve kainatın düzeniyle ilgilenmektedir. Peki, Hz. Mikail kimdir? Hz. Mikail'in görevleri nelerdir? Hz. Mikail ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir? Hz. Mikail hakkında bilgiler…

Hz. Mikail kimdir? Hz. Mikail'in görevleri nelerdir?

Dinimize göre 4 tane büyük melek vardır. Bu 4 büyük melekten biri de Hz. Mikail'dir ve ismi Kur'an-ı Kerim'de de geçer. Peygamber efendimizin (S.A.V) kıldığı her namazdan sonra Mikail ve Cebrail için de dua okuduğu bilinir.

HZ MİKAİL KİMDİR?

Mikail yalnızca İslam dininde değil diğer kutsal kitaplarda ve semavi dinlerde de adı geçen bir melektir.

Peygamber efendimizin (sav) Hz. Mikail ile ilgili birçok hadisi vardır ve bunlar Kutub-u Sitte'de yer alır. Bunların arasında en fazla bilineni Cebrail ile yaptığı konuşmadır. Peygamber efendimiz (sav) bir gün Cebrail'e Hz. Mikail neden hiç gülmüyor diye sormuştur. Cebrail ise ona cevap olarak 'o, cehennem ateşinin nasıl yandığını gördü ve o zamandan beri bir kez bile gülmedi' demiştir.

HZ MİKAİL'İN GÖREVLERİ NELERDİR?

Hz. Mikail yağmur yağdırır ve yeryüzünde bulunan bütün canlıların da rızkını verir.

Yağışlar, mevsimler, güneşin doğuşu ve batışı gibi doğada olan tüm olaylar Hz. Mikail tarafından ayarlanır.

Her ne kadar görevi doğa olayları ve hava olarak bilinse de başka görevlerinin de olduğu Kur'an-ı Kerim'de yazar. Hz. Mikail, Hz. Cebrail ile beraber peygamber efendimize (sav) vahiy getiren melektir. Bundan dolayı peygamber efendimiz (sav) her namazından sonra Hz. Mikail ve Hz. Cebrail'e dua ederdi.

Haberin Devamı

Hristiyanlığa göre de en güçlü, en büyük ve en üstün melek olarak kabul edilir. Yalnızca doğadaki olaylardan değil tüm kainatın düzeninden de sorumludur.

Bazı kaynaklara göre İsrafil ile beraber kıyamet gününe kadar Levh-i Mahfuz'u da korumaktadır.

HZ MİKAİL İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Bakara 98: Her kim Allah'a, peygamberlerine, meleklerine, Mikail ve Cebrail'e düşman olursa bilsin ki Allah'ta (cc) onların düşmanıdır.

Müslim, Fezail 46-47: Cebrail ve Mikail'in Uhud gününde beyaz elbiseli olan iki insan kıyafetinde Allah'ın (cc) sağında ve solunda durup onu tüm güçleri ile korudukları bildirilir.

Tirmizi, Menakıb 17: Hz. Peygamber'in bir hadisinde şöyle dediği buyurulmuştur: 2Her peygamberin gök ehlinden iki, yer ehlinden de iki veziri olur. Benim gök ehlindeki vezirlerim Mikail ve Cebrail (as), yer ehlinden vezirlerim ise Ömer ve Ebubekir'dir.'

Haberin Devamı

HZ MİKAİL İLE İLGİLİ BİLGİLER

Dinimizdeki dört melekten biri de Mikail olarak bilinir. Allah (cc) tarafından kendisine görevler verilmiştir. Mikail, köken olarak İbranice bir kelimedir. Mikail'in ismi Kur'an'da geçer ve hakkında birçok bilgi de yer alır. Ayrıca Mikail Musevilikte de geçmektedir. Museviliğe göre İsrailoğullarına kurtarmak için gelen koruyucu melek Hz. Mikail (as) olarak bilinir. Aynı zamanda gök ordusunun reisi olarak da kabul edilir. Musevilikte ise Hz. Mikail şeytan ile savaşan melektir. İslam dışı kaynaklarda da Hz. Mikail'den bahsedilir.