Gazete Vatan Logo

Hz. İdris kimdir? Hz İdris'in mesleği ve özellikleri nedir?

Hz. İdris, Kur'an'da ismi geçen peygamberler arasındadır. Hz. İdris, Şit aleyhisselam'ın Babil'de doğan oğludur. Peki, Hz. İdris kimdir? Hz İdris'in mesleği ve özellikleri nedir? Hz. İdris'in ile ilgili ayetler neler? Hz İdris'in mucizeleri ne? İdris peygamber kaç yıl yaşadı? Hz. İdris’in hayatı hakkındaki bilgiler

Hz. İdris kimdir? Hz İdris'in mesleği ve özellikleri nedir?

Hz. İdris'in babası Şit olarak bilinmektedir. Babil doğumlu bir peygamber olan Hz. İdris'in adı Kur'an-ı Kerim'de de iki kez geçer.

HZ İDRİS KİMDİR?

Hz. Adem'in altıncı kuşaktan torunu olan Hz. İdris insanlara Allah (CC) tarafından gönderilmiş olan üçüncü peygamberdir. Hz. İdris'e peygamberlik döneminde toplamda 30 sayfa suhuf indirilmiştir. Allah (CC) kendi dinini yayması ve insanlara tebliğ etmesi için Hz. İdris'i Kabiloğullarına göndermiştir. Tüm halka ve insanlara Allah'ın (CC) dinini anlatan Hz. İdris kendisine ilk başta kimseyi destekçi olarak bulamadı.

Kabiloğullarından yalnızca kendisine iman eden 1000 kişi bulabilen Hz. İdris'in Kur'an'da da sabırlı ve sadık biri olduğundan bahsedilir. Bir rivayete göre göklerde 4. katta peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ile görüştüğü de bilinir. Kur'an-ı Kerim'de Hz. İdris'in ölmediğinden ve hala yaşadığından bahsedilir.

HZ İDRİS'İN MESLEĞİ VE ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Hz. İdris'in döneminde çok iyi bir terzi olduğu bilinmektedir. İnsanlık tarihindeki ilk terzinin Hz. İdris olduğu ve kendisinden sonra terzilik mesleğinin ortaya çıktığı bilinir. Aynı zamanda Hz. İdris terziliğin dışında matematik ve astronomi ile de uğraşmıştır. Yazının gelişmesine de katkıda bulunan Hz. İdris birçok fazla alan ile uğramıştır. Hz. İdris, çalışkan ve aynı zamanda çok sabırlı biri olarak rivayet edilir.

Haberin Devamı

HZ İDRİS'İN İLE İLGİLİ AYETLER

Enbiya Suresi 85 ve 86. ayet: 'İsmail'i, Zülkif'i, İdris'i de yadet. Onların hepsi de sabreden kimselerdendi.' 'Onları rahmetimize kabul ettik. Onlar hakikaten de iyi kimselerdi.'

Meryem Suresi 56 ve 57. ayet: 'Kitapta İdris'i de okuyarak o şekilde an. Hakikaten o, pek doğru bir insandı ve o bir peygamberdi.' 'Onu üstün bir konuma getirdik.'

HZ İDRİS'İN MUCİZELERİ

Hz. İdris'in bilinen birçok mucizesi vardır. Bulutlarla konuşabilen Hz. İdris yağmur yağmasını istediği zaman onlar ile konuşarak yağmur yağmasını emrederdi. Bunun üzerine bulutlardan sular boşalır ve yağmur yağmaya başlardı. Eğer bir yerde çok fazla kar ya da yağmur varsa bulutlar ile konuşarak oradan çekilmelerini emreder ve havanın iyi olmasını sağlardı. Kendisine inanan ve iman eden kişiler Hz. İdris'in mucizelerini görmek istedikleri zaman Hz. İdris bulutlarla konuştuğunu göstermiş ve bu sayede mucizesi ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Hz. İdris'in diğer bilinen mucizesi de meleklerle konuşmasıdır. Hz. İdris peygamber olmadan önce de ibadetlerini aksatmaz ve ibadetleri sırasında sıklıkla meleklerde görüşmekteydi. Ayrıca bütün meleklerinin ismini de tek tek bilirdi. Hz. İdris kum taneleri ile de konuşabilirdi. Kum taneleri Hz. İdris'in bilmediği fakat öğrenmek istediği her şeyi ona söylerdi. Hz. İdris kum tanelerini eline alırdı ve 'Ey kumlar, Allah'ın (CC) dini için konuşunuz' der ve kum taneleri de ona tüm gerçekleri aktarırdı.