Gazete Vatan Logo

Hz. Hatice kimdir? Hz. Hatice'nin hayatı ve kişilik özellikleri

Hz. Hatice 556 senesinde Mekke'de doğmuştur. Hz. Hatice 40 yaşındayken 25 yaşındaki Hz. Muhammed (sav) ile evlenmiş ve onun ilk eşi olmuştur. Peki, Hz. Hatice kimdir? Hz. Hatice'nin hayatı ve kişilik özellikleri

Hz. Hatice kimdir? Hz. Hatice'nin hayatı ve kişilik özellikleri

Milâdî 556 yılında Mekke’de doğduğu anlaşılmaktadır. Soyu dedelerinden Kusay’da Resûl-i Ekrem’in soyu ile birleşir. Hatice’nin üstün iffeti sebebiyle İslâmiyet’ten önce “Tâhire” lakabıyla anıldığı bilinmektedir. “Kübrâ” sıfatı ise Resûl-i Ekrem’in en büyük hanımı olması sebebiyle daha sonraki dönemlerden itibaren kullanılmıştır.

HZ. HATİCE KİMDİR?

Hz. Hatice, Miladi takvime göre 556 senesinde Mekke'de doğmuştur. Annesinin adı Fatıma, babasının adı ise Huveylid olarak bilinir. Soylu bir aileye sahip olan Hz. Hatice babası tarafından Kusay, annesi tarafından da Lüey soyuna sahiptir. Daha sonra ise soyu Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) ile birleşir. İslamiyet ile şereflenmeden önce de iyi ve iffeti olarak tanınan bir kadındı. Babası Kurey'in en iyi tüccarlarından biridir. İslamiyet'ten önce de iki evlilik yapan Hz. Hatice'nin iki kocası da vefat etmiştir.

Kocasının ölümü sonrasında birçok kişi kendisiyle evlenmek istemiştir fakat o herkesi reddetmiştir. Güvendiği kişiler ile ticaret yapan bir kadın olan Hz. Hatice en güvenilir olan Hz. Muhammed (sav) ile tanışarak ticari anlaşma yaptı. Aracı olarak Hz. Hatice Hz. Muhammed'e (sav) kölesini gönderdi ve evlenmek istediğinin teklifini ilettirdi. Teklifi amcaları Hamza ve Ebubekir ile paylaştıktan sonra onay aldı ve evlenmeyi kabul etti. Bu sayede Hz. Hatice 40 yaşındayken 25 yaşında olan Hz. Muhammed (sav) ile evlenmiş oldu.

Haberin Devamı

HZ. HATİCE'NİN HAYATI VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

Hz. Hatice Hz. Muhammed (sav) ile evlendikten sonra tüm servetine ona bıraktı ve Hz. Muhammed (sav) ticaret ile uğraşmaya devam etti. Yaşı büyük olmasına rağmen her zaman nazik, hizmetkar ve sevecen bir kadın olarak bilinir. Bir peygamber eşi olmanın ne kadar önemli ve ne kadar özen isteyen bir durum olduğunu bilerek hareket etmiştir. Cömert, şefkat dolu ve merhametli olması ile bilinirdi. Hz. Muhammed (sav) genelde kendini dinlemek için Hira mağarasına gider ve orada kalırdı.

Peygamberlik bildirilmeden önce Cebrail A.S ona ışık olarak görünür Hz. Muhammed'de (sav) korkarak eve dönerdi. Sonra sesler duyup ışıklar gördüğünü Hz. Hatice'ye anlattı ve eşi onu teselli etti. Peygamberlik görevi bildirildikten sonra Hz. Hatice Hz. Muhammed'e (sav) ilk inanan kişi oldu.

Haberin Devamı

HZ. HATİCE'NİN AHLAKİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Hz. Hatice müminlerin annesi olarak bilinmektedir. Her zaman sevecen, nazik, iyi kalpli ve anlayışlı olan Hz. Hatice davranışlarıyla herkese örnek olmuştur. Peygamber efendimiz (sav) ile evlendikten sonra kişiliğini koruyan ve herkesin takdirini kazanan Hz. Hatice her zaman Hz. Muhammed'e (sav) destek oldu ve inandı. Peygamber eşi olmanın büyüklüğünü anlayan ve ona göre davranan Hz. Hatice her zaman misafirperver ve cömert olmuştur.

HZ. HATİCE NE ZAMAN ÖLDÜ?

Müminlerin annesi olarak bilinen Hz. Hatice 25 yıl süren mutlu evliliğinden sonra hicretten 3 yıl önce vefat etti. Hz. Hatice vefat ettiği zaman 19 Nisan 620 senesiydi ve 63 yaşındaydı. Hz. Hatice öldükten sonra Hacün kabristanlığına defnedilmiştir.