Gazete Vatan Logo

Hz. Fatıma Kimdir? Hz. Fatıma Hayatı Ve Ölümü...

İslam kaynaklarında en sık araştırılan isimlerden birisi de Hz. Fatıma olmaktadır. Yaşayış biçimi ve örnek bir kişi olması sebebiyle Hz. Fatıma sıklıkla araştırılan isimlerden birisidir.

Hz. Fatıma Kimdir? Hz. Fatıma Hayatı Ve Ölümü...

Hz. Muhammed'in en son kızı olan Hz. Fatıma'nın hayatı da özellikle Müslümanlar tarafında çok sık araştırılmaktadır.

Hz. Fatıma Kimdir?

Hz. Fatıma peygamber efendimizin kızlarından birisi olmaktadır. Hayatı ve yaşayış şekli olarak insanlığa örnek olmuş olan Hz. Fatıma en çok araştırılan kişiler arasında yerini almıştır. Hz. Fatıma Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde 605 yılında doğmuş olan Hz. Fatıma İslam'ın Mekke'ye gelmesinden yaklaşık olarak 1 yıl önce doğmuştur. Peygamber Efendimizin kızlarından birisi olan Hz. Fatıma'nın annesi Hz. Muhammed'in ilk eşi olan Hatice olmaktadır. 

Fatıma ismi Arapça kökenli bir isimdir. Anlamı ise sütten kesilmiş manası taşımaktadır. Peygamber efendimizin son çocuğu olan Hz. Fatıma Peygamber efendimizin her işini yaptığı için Hz. Muhammed ona Ümmü Ebiha lakabını vermiştir. Ümmü Ebiha ''babasının annesi'' anlamına gelmektedir. Hz. Fatıma peygamber efendimize ilk iman eden kişiler arasında yer almaktadır. İslam coğrafyasında ki lakabı '' beyaz parlak ay yüzlü olan kadın'' anlamını taşıyan Zehra ismi olmaktadır. 

Haberin Devamı

Hz. Fatıma'nın Evlilik Hayatı

Hz. Fatıma'nın eşi İslam'ın dört halifesinden birisidir. Hz. Fatıma Hz. Ali ile evlenmiş ve bu evlilikten 5 çocukları olmuştur. Hz. Fatıma'nın ismi bazı kaynaklarda Fatıme Zehra , Ez Zehra olarak da geçmektedir. Hz. Fatıma'nın çocuklarının isimleri şunlardır:

- Hasan Bin Ali

- Hüseyin Bin Ali

- Muhsin Bin Ali

- Zeynep Bin Ali

- Ümmü Gülsüm Bin Ali

Hz. Fatıma Hayatı

Hz. Fatıma'nın hayatı Şii kaynaklarına bakıldığı zaman derin bilgi barındırdığı görülmektedir. Günümüzdeki tüm bilgiler Şii kaynaklarından alınan bilgilerdir. Hz. Fatıma'nın 25 senelik hayatı boyunca peygamber efendimizin yanında olduğu bilinmektedir. Bilinen bilgilere göre bir gün peygamberimizi öldürmeye gelen kişileri oradan uzaklaştırdığı söylenmektedir. Ayrıca İslam'ın yayılmasında da büyük fedakarlıklar göstermiştir.

Hz. Fatıma Hz. Muhammed tarafından hayatı boyunca sevilmiştir. Hz. Fatıma peygamber efendimizden güzel ahlakı, dürüstlüğü ve cömertliği öğrenmiştir. Hz. Fatıma çocukluğunda Kureyş'de yaşadığı sıkıntılar ile büyümüş ve çok cefalar çekmiş birisidir. Daha fazla zulüm ve baskı yaşamak istemeyen Hz. Fatıma Peygamber efendimiz ile beraber Medine'ye hicret etmiştir. 

Haberin Devamı

Hz. Fatıma'nın Ölümü

Hz. Fatıma İslam kaynaklarında oldukça önemli bir yere sahip kişilerden birisidir. Ölümü ise pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Hz. Fatıma genç yaşta olan peygamber efendimizin kızlarından en küçüğüdür. Ölüm sebebi ise HZ peygamberimizin vefatının üzüntüsü olduğu bilinmektedir. Babasının ölümü sonrasında derin bir üzüntü yaşayan Hz. Fatıma 25 yaşında vefat etmiştir. Hz Muhammet'in en küçük kızı olan Hz. Fatıma sadece 25 yıl yaşamıştır. 632 yılında Medine'de babasının ölümünden sadece 6 ay sonra vefat ettiği bilinmektedir.