Gazete Vatan Logo

ÖTV indirimi gelmezse 3 yıl kaybederiz

Otomotiv pazarı son 5 aydır daralırken, Ağustos’ta küçülme yüzde 50’leri geçti. İç pazarda yaşanan düşüş üretime direkt olarak yansıdı. Ağustos’ta üretim yüzde 34 gerileyerek, S.O.S sinyalleri vermeye başladı. Lokomotif sektörün frene basması 2019’u da tehlikeye soktu.

ÖTV indirimi gelmezse 3 yıl kaybederiz

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, toplam satışların 8 aylık dönemde yüzde 21 azaldığını belirterek, “Son aylarda şiddetli bir düşüş var. Otomotiv sektörüne, pazarı canlandıracak bir destek sağlanmazsa 2017’de 900 bin adet seviyelerinde kapanan iç pazar bu yıl 600-650 binlere geriler” dedi.

Piyasadaki daralmanın temel sebebinin kurlardaki artış ve faizlerdeki yükseliş olduğunun altını çizen Eroldu, şöyle devam etti:

Faizler zorluyor

“Finansman kampanyalarının araç satın alımında önemli etkisi var. Yüksek faiz her zaman içerdeki talebi azaltan bir unsur. Faizlerin yükselmesi ile birlikte finansman kampanyalarının cazibesi de azaldı. Pazardaki daralmanın etkisiyle, bizim iç pazar satışlarımız da yılın başındaki beklentilerimizin gerisinde kaldı. Bununla birlikte yerli üretim ve ihracat yapan bir şirket olmamız bizi nispeten daha avantajlı kılıyor.”

Otomotivi desteklemek anlamında hafif ticari araçta ÖTV’nin sıfırlanarak kampanya başlatılabileceğini öneren Tofaş CEO’su, “2001 ve 2009 krizlerinde hafif ticari araçlarda ÖTV’yi sıfırlamış, daha sonra da kademeli artırmıştık. 2001 ve 2009’da yaşananlar sonrası sektörün eski haline gelmesi 3 yıl aldı. Teşvikler bu aradaki sürenin kısaltılmasında faydalı olabilir. Aksi halde 2019’un iç pazar açısından zorlu geçer” diye konuştu.

Haberin Devamı