Gazete Vatan Logo

Dev dizel kamyonlar elektrikliye dönüşüyor!

Kaya kamyonlarının tamamen elektrikliye dönüştürülmesi ile yakıt maliyetinin azaltılması ve sıfır emisyona ulaşılması hedefleniyor.

Dev dizel kamyonlar elektrikliye dönüşüyor!

Dizel araçların elektrikliye dönüştürülmesiyle madencilik faaliyetlerinde  ilk yatırım ve işletme maliyetlerinin (yakıt ve bakım) düşmesi ve  taşıma verimliliğinin  artması hedefleniyor. Madencilik, çimento ve benzeri sektörde faaliyet gösteren birçok firma işletmelerinde  karbon ayak izini düşürme ve net sıfır emisyon hedefleri çerçevesinde dizel yakıtlı araç ve iş makinelerinin tamamını elektrikliye dönüştürmek için harekete geçiyor. 

 

1 milyon litre tasarruf  elde ediliyor

Maden sahasında faaliyet gösteren yaklaşık 10 kaya kamyonunun tamamı elektrikliye dönüştürüldüğünde yıllık yaklaşık 1 milyon litre dizel yakıt tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca yıllık 2450 ton CO2 salınımı engelleniyor. Tamamen elektrikli çimento operasyonlarına geçişi hızlandırmak  için sektör firmalarından Nuh Çimento dizel motorla çalışan ve ortalama 160 ton taşıma kapasiteli kaya kamyonlarının tam elektrikliye dönüştürülmesi için  ABB ile işbirliğine gidecek. Yaklaşık 30 yıldır kullanılan dizel motorlu araçlar tamamen elektrikliye dönmesi  ve sıfır emisyonla uzun süre daha madenlerde çalışmayı sürdürmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı